2012. március 18., vasárnap

Újabb törésvonal Törökország politikájában

Miközben az ENSZ és az Arab Liga közös küldöttsége nemsokára visszatér Szíriába, úgy tűnik, a szíriai beavatkozás törésvonalat képez a török politikában. Egy török ellenzéki vezető nemrég azt a bejelentést tette, hogy ellenzi a szíriai katonai beavatkozást - kijelentette, hogy Szíriai szomszéd, és baráti ország, de ha nem lenne az, a muszlim országok akkor se léphetnek fel egymás ellen. Külön kiemelte, hogy Törökországban külföldi erők különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a török politikusokat megnyerjék Szíria hivatalos megszállásának.
A Szír Nemzeti Tanács (a líbiai ÁNT szír megfelelője...) nemrég felhívást intézett a török államhoz, hogy hozzanak létre egy bufferzónát "a több ezer, a területre érkező menekült védelmére". Erdogan elnök nemrég kijelentette, hogy a tervezet megfontolás tárgyát képezi, mivel a menekültáradat komoly gondokat okoz az országban.
A kérdés csak az, hogy hol legyen az a terület. Ugyanis a jelenlegi változat szerint az Szíria területén lenne a határ mentén, vagyis részét képezi a Szíria feldarabolását irányozó tervnek, mert ezzel az ürüggyel a török hadsereg hivatalosan is jelen lenne Szíria területén. Közben a NATO alakulatok a Vörös Kereszt csoportjait "védik" az ország belső részei felé haladva - de a vak is látja, hogy mi történik ott.
Azonban előkerültek a török nép valós kötödései is, ami most elsődleges törésvonallá válhat a török politikában. Korábban írtunk arról, hogy Törökország NATO-hoz való viszonyulása korántsem egyértelmű. A kormány részben kétkulacsos politikát folytat, nem mer szembemenni a NATO követeléseivel annak katonai ereje miatt, de ha az ellenzék nagyobb támogatást kap, az a NATO ellen hangolhatja a török politikát. Nem véletlen, hogy a főbb politikai párbeszéd a NATO radar telepítése körül, és a bufferzóna létrehozása körül zajlik, mert ez arra sarkallja Törökországot, hogy egyértelműen foglaljon állást az egyik fél mellett. Hogy Törökország a NATO mellett mennyire elkötelezett, az még nem lezárt kérdés - a muszlim országok katonai szövetségének létrehozása könnyen éles váltást okozhat a török külpolitikában.
Molnár István

Pokolgép robbant a szíriai Aleppo városában

A nyugati terroristák nem ismernek határokat! Egy autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel ma az északnyugat szíriai Aleppo városában. A célzott terrorcselekménybe két ember meghalt, harminc megsebesült. Az áldozatok kiléte egyelőre ismeretlen. Valószínűleg csak a zavar és a félelemkeltés motiválta az elkövetőket.
Legutóbb február 10-én érte egy a jelenleginél nagyobb terrorcselekmény a várost. Szíriai tisztviselők szerint a két autóba rejtett pokolgépes támadásban akkor 28 ember meghalt és több tucat sebesült.
Február 20-án, a szíriai elnök Bashar al-Assad kijelentette, hogy "egyes külföldi országok" támogatásával és finanszírozásával zsoldosok próbálnak meg zavart kelteni Szíriában. Az szíriai elnök már akkor leszögezte: "Fegyveres terrorista csoportok ellen küzd a kormány."
Legutóbb a szíriai fővárosban robbant bomba szombaton. A szír belügyminiszter szerint két autót robbantottak fel Damaszkuszban. A terrortámadásban 27 ember meghalt és 140 megsebesült. Az áldozatok közt több nő és gyermek is van.
A nap folyamán egy hidat is felrobbantottak a cionista terroristák a dél-nyugat szíriai Dara'a városában. Áldozatokról innen nem érkeztek hírek.
A nyugtalanság egyre fokozódik a szíriai lakosság körében. A nyugati terroristák célja pontosan az, hogy aláássák a lakosság bizalmát a kormánnyal szemben és általános zavart, felfordulást keltsenek. A közelmúltban lezajlott választások egyértelműen bizonyították, hogy a kormány élvezi a nép többségének támogatását. A kormány kinyilvánította a reformok iránti elkötelezettségét.
Amit most Szíriában zajlik, az nem más, mind a nemzetközi törvények tudatos megszegése azok által, akik mindig is legnagyobb védelmezői szószólói voltak ezen törvényeknek.
A nyugati hatalmak vezetői egy szuverén állam legitim kormánya ellen összehangoltan végrehajtott terrorcselekmény sorozat támogatói, finanszírozói és résztvevői, amiért földi és égi hatalom előtt is felelniük kell!
Igazságot Szíriának!

Sólyom Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése