2012. április 30., hétfő

A Harmadik Birodalom és a Háttérhatalom

Pénz, paripa, fegyver! – A Birodalomban, a háború alatt mindvégig működő egyes amerikai multik, – a saját országukra támadó fegyverek és logisztika előállításában is részt vettek…


A General Motors Németországgal való együttműködése hatásos és tartós voltI. rész: Hitler amerikai üzleti kapcsolatai


Ez a dokumentumfilm felfedi azt szövetséget, mely a Harmadik Birodalom és számos amerikai multinacionális nagyvállalat között köttetett, az elejétől fogva. – Mely nélkül Németország nemhogy háborút nem tudott volna indítani, – de évekig folyamatosan hadat viselni sem lett volna képes.

Henry Ford, a Ford elnök-vezérigazgatója, (ki később nagy amerikai hazafi és antifasiszta lett), -James D. Mooney, a General Motors alelnöke, és a Thomas Watson, az IBM elnök-vezérigazgatója – mindannyian megkapták a Német Sasrend Nagykeresztjét, melyet Hitler személyesen adományozott nekik.

Ezt a kitüntetést elsősorban külföldiek részére alapította 1937. május 1-én, A birodalmi kancellár, Adolf Hitler, a birodalmi külügyminiszter; báró von Neurath és a birodalmi belügyminiszter; Wilhelm Frick. – És azok kapták, akik kiemelkedően hozzájárultak a Harmadik Birodalom sikereihez.

Ám nemcsak ezek az amerikai nagyvállalatok segítették a Birodalom talpraállását, megerősödését, felfegyverzését és hadba szállásást, majd az ezt követő Második Világháború kirobbantását.

Ma is működő és hatalmas profitot bezsebelő amerikai multinacionális nagyvállalatok szoros üzleti kapcsolatban álltak a Harmadik Birodalommal. Legkevesebben is legalább 500-an voltak. – A birodalmi statisztikában; “Amerikai érdekeltségű ellenséges vállalatoknak” hívták őket. – Már amennyire ellenségesnek nevezhető például egy olyan olajcég, (Standard Oil, a későbbi Esso), – melyet a háttérből ugyan a Rockefellerek irányítottak, – de a panamai lobogó alatt hajózó tankereik számtalanszor megtankolták az amerikai szárazföld közelében portyázó német tengeralattjárókat.

Aztán a Coca-Cola, a Kodak, az American Express, az IBM, a Ford Művek, a General Motors, (ez utóbbi három vezetője a Német Sasrend Nagykeresztjével), – bizony a jelek szerint nélkülük Hitler nem tudott volna háborút indítani. Hiszen megkapta tőlük; a pénzt, paripát és fegyvert.

Megdöbbentő történetek. – Ezek a multik, a saját országukra támadó fegyverek és logisztika előállításában is részt vettek… Hiszen ez volt a legjobb üzlet.

Még a háború alatt Amerikában olykor elhangzott a kérdés: Na, de mi lesz akkor, ha a németek győznek? – Mi lenne? Megnyílik előttünk Európa és Ázsia. – És mi lesz akkor, ha nem? – Semmi. Ugyanúgy fogunk pénzt keresni, mint eddig.



Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése