2012. április 30., hétfő

A szolgáltatók zsarolják a görög kormányt

Görögország ismét egy tökéletes példát szolgáltat arra, hova vezet az alapvető társadalmi szükségletek terén a piaci rendszer. A stratégiai ágazatok nincsenek állami kézben, így az állam képtelen kezelni a kialakult helyzetet és a lakosságon felül még az állami költségvetést is megsarcolják a nagy energetikai magánvállalatok.
Az országban energiakrízis van, mivel a növekvő energiaigényen és egyre növekvő üzemanyagárakon felül a Görögország Nagypáholya a kormány még pluszban adót vetett ki az energiaszolgáltatókra. Az eset amiatt jelzésértékű, mert az Orbán-kormány is ezt tette, és a magyarországi viszonyokat csak és kizárólag a mediterrán mentalitás hiánya választja el a görög helyzettől.
A görög kormány (is) olyan pozícióban van, hogy egyszer az EU sarcolja meg, egyszer a zsidó magánvállalatok - és nincs hova fordulni az újabb adag pénzért, mert mindenki visszarúg! A kivetett adó ugyanis oda vezetett, hogy az energiaszolgáltatókra kivetett összeget a szolgáltatók egyszerűen ráterhelték a lakosságra. Emiatt az átlag görög állampolgár már nem tudja fizetni a villanyszámlát. Olyan mennyiségű számlabefizetés marad el, hogy az már a szolgáltató működését veszélyezteti. A nagyobb áramszolgáltatók most sorra csődöt jelentenek, ami természetesen elkerülhető, ha az állam fizet. A szolgáltatók persze olyan pozícióban vannak, hogy zsarolhatják az államot. Ha nincs pénz, nincs áram! Káoszt akartok, vagy fizettek?
A görög kormány azonnal meg is szavazta, hogy 250 millió eurót ad az energiaszolgáltatóknak, hogy "elkerüljék a kaliforniai-típusú energiakrízist".
Az Orbán-kormány szintén a magánkézben lévő szolgáltatóktól akar plusz pénzhez jutni. Hogy a helyzet mikor fajul odáig, hogy a villanyszámla a felső középosztály-bélinek is befizethetetlen lesz? Csak idő kérdése. A kormány reakciója pedig egyértelmű: megegyezni az IMF-el. Az IMF fizet, a kormány fizet a szolgáltatónak - hogy az IMF-nek majd ki fizet, az meg senkit nem érdekel. A Fideszt azért nem, mert addigra már sehol nem lesz, minket meg azért nem, mert ez nem a lakosság tartozása, hanem majd a papír aláírói lesznek elővéve.
A görög kormányt most az a szolgáltató zsarolja, ami egymaga az ország áramtermelésének 23%-át adja. Egy normális országban ilyenkor a kormányszóvivő már bejelentette volna, hogy rendben, nincs áram, de akkor nektek nincs cég, mert holnap reggeltől állami tulajdonban van... Máris megoldódna az a csődhelyzet!
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése