2012. május 30., szerda

Amerikai drónokat telepítenek Olaszországba

Az Obama-adminisztráció olyan tervekkel készül, ami szerint az Egyesült Királyságot követően Olaszország lesz a második ország Európában, ahol amerikai drón haderő fog bevetésre készen állni. Első körben az amerikai kormány fogja intézni az olasz drónok felfegyverzését, de ez csak egy kisebb flottát érint, az amerikai költségvetési hiány kiegyensúlyozásán pedig nagyot fog lendíteni, hogy az újonnan elfogadott NATO-reformoknak köszönhetően a NATO kötelezően előírja Olaszország számára a drón csapásmérő erő bővítését. Ez közvetlen bevételt jelent az amerikai kormánynak, ami így az eladósodott, államcsőd-közeli állapotban lévő országon fog élősködni.
Annál is inkább, mivel Olaszország az Afganisztánban használt, leselejtezett amerikai gépeket fogja megkapni. Ahogy az lenni szokott, a NATO biztosítja a felvevő piacot a leslejtezett amerikai fegyverzetek számára.
Olaszország egyelőre 6 Reaper típusú drónnal rendelkezik. Fegyverzet nélkül. A már meglévő gépeik felfegyverzésének költsége mintegy 17 millió dollár, az "újabb" gépek beszerzéséről most tárgyalnak. A döntést követően vita bontakozott ki az amerikai vezetésben, ugyanis több politikus vérszemet kapott, és fel akarja pörgetni az eladásokat, ők már más technológiákat is eladnának, csak hogy az amerikai gazdaságot kihúzzák a mocsárból. Az amerikai katonai vezetés viszont vonakodik attól, hogy a korszerű technológiákat is megosszák más tagállamokkal. Ők a leselejtezett régi egységek eladásával is megelégednének.
A kompromisszumos megoldást hamar megtalálták: amerikai gyártású, leselejtezett drónok az olasz kormány költségein, Olaszországban, amerikai felügyelettel. Az olasz üzemeltetőknek Líbia lesz a gyakorló terep, ahol a civileket amerikai ellenőrzéssel gyilkolhatják. A NATO megint mint pénzszivattyú működik, egyik eladósodott ország szivattyúzza a pénzt a másikból, hogy a saját bőrét mentse. Törvényszerű, ami történni fog, mert a külső források egyre nehezebben válnak elérhetővé.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése