2012. május 30., szerda

Terjedő bankrohamok Európában – Mi következik?

Amikor a világ egy újabb globális háború kirobbanása vagy súlyos gazdasági összeomlás előtt áll hová fordulnak az emberek segítségért? Minden újabb válság erősíti a hajlandóságot, hogy bármit vagy bárkit elfogadjanak, aki kihúzza őket a bajból. Amikor elérkezettnek látja az időt, az Antikrisztus előáll a megoldással: „Össze kell fognunk! Én pedig megmutatom hogyan!” – Joseph Candel

 Nem először figyelmeztetünk egy óriási pénzügyi sokk érkezésére.
2007. december 3-i, „Vészesen közeledik a pénzügyi pánik” című írásunkban konkrétan megjósoltuk, hogy a Lehman Brothers lesz a következő nagy Wall Streeti vállalat, amelyik összeomlik.
2008. március 17-én, „Közelebb a pénzügyi összeomláshoz” néven megjelent  cikkünkben, pontosan 182 nappal az esemény előtt, ismét azt mondtuk, hogy a Lehman Brothers lesz a következő vesztes, figyelmeztetve arra is, hogy egy ilyen csőd teljes pénzügyi összeomláshoz vezethet.
Most pedig, kezdve múlt heti számunkkal, arra figyelmeztetünk, hogy ISMÉT egy Lehman-kaliberű sokk jöhet.
Milyen új jelek mutatnak erre? A modern gazdaság koporsójának utolsó szögeit jelképező bankrohamok fokozatosan terjednek a PIIGS országokban és talán még azokon túl is.
Görögországban ez már igen jelentős méreteket öltött, ahogy több millió görög próbálja kimenteni pénzét az eurózónából történő esetleges kilépés előtt.
Spanyolországban is kezd felgyorsulni a jelenség, ahol az összesen ezermilliárd euró betétállománnyal rendelkező lakosság azt latolgatja vajon az ő hazájuk lesz-e a következő kilépő.
A portugál, ír, olasz, sőt még a francia bankok is sebezhetőek egy ilyen pénzkiáramlással szemben. Miután a roham két-három országot megfertőzött, nincs megállás.
Ismerősen hangzik?
Nem véletlen. Ugyanez történt tavaly, amikor a befektetők megpróbáltak megszabadulni a leggyengébb európai országok kötvényeitől.
A mostani helyzethez hasonlóan elsőként Görögországot, a leggyengébb láncszemet érintette a roham, utána következett Spanyolország, Portugália, Olaszország és végül Franciaországnak is jutott belőle.
Hamarosan minden európai országot megfertőzött a roham, arra kényszerítve a központi bankokat, hogy ígéretüket megszegve több mint ezermilliárd euró értékben nyomtassanak új pénzt.
Most, minden igyekezetük ellenére, ismét meg kell küzdjenek az ezúttal a betétesek felől érkező rohammal.
A lakossági bankrohamok azonban könnyebben terjednek és veszélyesebbek, mint a befektetői ostromok.
Átterjednek az utcákra és megfertőzik a rádióhullámokat. Az ilyen események sokak számára a Nagy Gazdasági Világválság idejét idézik. Ezek az események azonnali veszélyt jelentenek a bankrendszerre nézve.
A New York Time a következőket írta:
„Egy esetleges ostrom által okozott zűrzavar rendkívüli módon megnehezítené az Európai Unió vezetőinek a válság enyhítésére és az európai gazdaság újraélesztését célzó hosszú távú terv kidolgozására tett kísérleteit, hiszen a már meglévő problémák mellett még a bankok feltőkésítésével is meg kellene küzdeniük.
’Egy bankroham nagyon hirtelen el tud indulni,’ mondta Matt King, a londoni Citigroup nemzetközi pénzgazdálkodási szakértője. ’Az este még minden rendben van, reggelre pedig már túl késő.’”
A Times pedig arra mutat rá, hogy „2008 szeptemberében hasonló likviditási problémák indították el a pénzügyi válságot a Wall Streeten, miután az ideges befektetők először a bajban lévő pénzintézetekből vették ki a pénzüket, majd egy idő után az egészségesekből is.”
Tehát a lényeg, hogy Európa és az Egyesült Államok elkerülhetetlenül halad egy újabb Lehman-típusú sokk felé.



  
Azt mondják a világ szeme elől eldugott hírek, hogy Frankfurtban 20 ezer ember vett részt azon a nagyszabású Occupy rendezvényen, ahol az Európát érintő megszorítások és a kapzsi bankrendszer ellen tüntettek az emberek. A tiltakozók békésen elfoglalták a városközpontot, ahol az Európai Központi Bank áll.
Ami ebben a legfelemelőbb, hogy a német rendőrök sisakjukat levéve, együtt meneteltek az Occupy mozgalom tüntetőivel és biztosították az utat számukra Frankfurt pénzügyi központjáig.
(forrás: Világ helyzete)
Ezzel ellentétben, a mi rendőreink biztosítják az utat a végrehajtóknak, hogy 70 éves néniket, gyermekes családokat bántódás nélkül ki tudjanak lakoltatni!
Az összefogás nálunk még nem megfelelően értelmezett, tüntet egy kicsit a rendvédelem, egy kicsit a pedagógus, egy kicsit a földművelők, taxisok, kire, mikor jön rá, hogy jujj, de rossz neki! Majd, akkor lesz valami, ha rájöttök, hogy nem csoportonként önmagatok nyomorúsága miatt kell szót emelni, hanem egy egész országért! Majd akkor, ha mindenki a másik felé fordul, s azt nézi a népemnek, mi a jó, és nem azt, mit mondott a „rendszergazda”, s azt kiszolgálom, mert akkor nekem jó!
Lehet példát venni arról, hogyan állhat össze az a kép, mikor a rendőr is embernek érzi magát, mikor a rendőr is tudja, ki az ellenség és nem a népét üti a gumibottal, hanem azt, aki mindannyiunkat nyomorgatja!
Pilisi Zsálya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése