2012. május 28., hétfő

Fagyos évforduló a NATO-Oroszország Tanácsban

Fagyos hangulatban telt - így jellemezte az orosz sajtó a most megtartott NATO-Oroszország Tanács évfordulót. A 2002-ben életre hívott egyeztető testület, a NATO-Oroszország Tanács ugyanis most ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját.
A "hideg béke" jellemző az egész együttműködésre. A 2001-ben az USA ellen végrehajtott támadás után Oroszország elsőként biztosította az Egyesült Államokat arról, hogy elítéli a terrorcselekményeket, és támogatja a terrorizmus elleni harcot. A két ország közötti együttműködés nagy lendülettel indult meg. Voltak közös hadgyakorlatok, pilóták gyakoroltak együtt.
Az USA azonban az egész Tanács létét, a NATO-Oroszország kapcsolattartást csak időhúzásnak használta fel arra, hogy elterelje Moszkva figyelmét.
Elevenítsük föl és térjünk vissza arra a pontra, amikor a kommunista blokk feloszlott. Washington több nagyhatalom jelenlétében megállapodott Moszkvával, hogy a NATO nem terjeszkedik kelet felé, és Moszkvának nem kell félnie attól, hogy "elengedi" ezeket az államokat. Alig tíz év, és Magyarország több volt kommunista országgal együtt NATO tagállam lett. Az USA egyoldalúan felrúgta a megállapodást. A NATO-Oroszország Tanács felállítása után újabb egyezség köttetett, miszerint az USA befejezi a NATO keleti bővítését, cserébe Oroszország barátságosabb álláspontra helyezkedik az USA-val szemben. Orosz részről az egyezség minden pontját betartották.
Ezzel szemben a kezdeti közeledés lelassult, és egyre hűvösebbre váltott a légkör. Nem csoda. 2006-ban Putyin éles hangon adta a Nyugat tudtára, hogy elég volt a hazudozásból. A Nyugat az Egyesült Államokkal az élén megbízhatatlan, minden szavuk hazugság. Ahogy gúnyosan megjegyezte, az USA leszerelt rakétái lehet hogy az elnök párnája alatt nyugszanak?
Putyin szavainak a grúz háború adott nyomatékot. Moszkva ugyanis azt tapasztalta, hogy minden ígérgetés, fogadkozás ellenére a balti államokban, és a környező határ-menti országokban egyre nagyobb a NATO jelenlét. Amikor Grúzia a Moszkvával baráti kis államokat (Dél-Oszétiát és Abháziát) lerohanta, Moszkva a világ tudtára adta, elég volt. Az orosz hadsereg öt nap alatt szó szerint elsöpörte a grúz hadsereget. Történt mindez annak ellenére, hogy a grúz haderő tömve volt amerikai technikával, amerikai kiképzők évekig képezték a grúz katonákat erre az akcióra, ráadásul létszámban sem álltak sokkal rosszabbul.
A grúz háború olyan sokk volt a nyugati hatalmak számára, ami felett a mai napig nem tudtak napirendre térni. A világ szeme láttára a sokkal gyérebben felszerelt orosz hadsereg, amely ráadásul az elavultabb technikáit vonultatta föl, első körben olyan megalázó módon verte el a nyugati irányítás alatt álló, műholdakkal, legmodernebb rádiótechnikai eszközökkel, kézifegyverekkel, UAV-okkal, AWACS támogatással és tökéletes helyismerettel rendelkező grúz hadsereget, amire a mai napig nem találtak magyarázatot. Az orosz hadsereg bebizonyította a világnak, Moszkvával lehet, de nem ajánlatos packázni.
A légkör Moszkva és Washington között megfagyott. Az USA azonban a gazdasági állapota miatt képtelen a felállított stratégiáról letérni, a hadigazdasági berendezkedését feladni. Kényszerűségből folytatja az orosz érdekkörbe tartozó államok leválasztását. A légkör éppen ezért, a hidegből egyre inkább a fagyos állapotba megy át.
A sajtó képviselői szerint erről tanúskodott a mostani "ünneplés". Vlagyimir Gelman, a szentpétervári Európai Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy jobb a hideg béke, mint a hidegháború. De ennek semmiképpen sem lehet örökké így folytatódnia. Vagy valódi együttműködés lesz, közös döntésekkel és közös akarattal, vagy nem sok jövő áll a szervezet és a hideg béke előtt.
Kemény Gábor


Kimondták: Ipari szabotázs volt a Szuhoj Superjet 100 "balesete"


A Komszomolszkaja Pravda moszkvai lap a GRU (orosz katonai hírszerzés) egy meg nem nevezett tisztviselőjére hivatkozva bejelentette, hogy a május 9-én Indonéziában lezuhant Szuhoj Superjet 100 ipari szabotázs áldozata lett, az akció mögött pedig amerikai érdekeltségek állnak. A tiszt elmondása szerint az orosz hírszerzés régóta figyelemmel kíséri az amerikai katonai elektronikai specialisták ténykedését a jakartai repülőtéren, és tudomásuk van arról, hogy az amerikaiak rendszeresen használnak a rádiókommunikációt megzavaró eszközöket orosz nem-katonai célpontok ellen is. A tiszt szerint ennek számlájára írható az elmúlt 18 hónapban 6 szabotált orosz műhold és több olyan egyelőre nem nyilvános projekt szabotálása, ami az orosz ipar számára kitörési lehetőséget jelent. Nem egy esetről van szó tehát, hanem az orosz ipar egészét célzó szabotázsakciók láncolatáról.
A Szuhoj lezuhanása kapcsán megállapítást nyert, hogy az ütközéselkerülő rendszer megfelelően működött, és a fekete doboz vizsgálata is hasonló eredménnyel zárult. A hangfelvételek szerint az ütközést megelőzően egyetlen, rendszerhibát jelző riasztás sem történt, miközben a riasztó rendszerek kifogástalanul működtek. A repülési rendszereket és a motor teljesítményét figyelő digitális repülési adatrögzítőnek nyoma veszett. A tiszt szerint a balesetre az ipari szabotázs az egyetlen ésszerű magyarázat, mivel a gépet vezető Alexander Jablontszev Oroszország egyik legtapasztaltabb tesztpilótája, és a fekete doboz vizsgálata során megállapítást nyert, hogy miután a pilóta "felhőszakadás" miatt engedélyt kért a leereszkedésre, az ütközéselkerülő rendszer nem jelezte, hogy a gép egyenesen egy hegynek repül - a Jakarta repülésirányítói pedig megadták az engedélyt.
A Szuhoj gép gyártói szintén ipari szabotázsról beszélnek, a Komszomolszkaja Pravda a cég vezető tisztviselőit is megkérdezte. Azt is hozzátették, hogy a sikeres szabotázs ellenére a cég nem szenvedett komolyabb anyagi veszteségeket, és a megrendelések száma sem csökkent. Mivel a nyomozás eredményei a szabotázs tényét támasztják alá, a megrendelőknek semmilyen oka nincs arra, hogy ne bízzanak meg a gép műszaki adottságaiban. Az is egyértelmű, hogy a rendszeres szabotázsakciók annak köszönhetőek, hogy a cég eredményei lehetővé teszik a nemzetközi piacokon a vezető szerep betöltését.
Oleg Pantalejev, az aviaport.ru hírügynökségnek nyilatkozó repülési szakértő egyértelműen kijelentette, hogy a Szuhoj előretörése a nemzetközi piacokon elsősorban a Boeing-nek és más amerikai cégeknek okoz komoly bevételkiesést, így ezek a vállalatok is érdekeltek a Szuhoj megrendeléseinek szabotálásában.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése