2012. június 13., szerda

Megszűnik a Vatikáni Rádió közép- és rövidhullámú adása

Federico Lombardi, a Vatikáni Rádió főigazgatója június 12-én közleményben ismertette a Vatikáni Rádió terveit az adások új sugárzási rendjéről.
Július elsejétől megszűnik a Róma környéki Santa Maria in Galeria központi adóállomásról sugárzott összes középhullámú, és az Európa és Amerika nagyobb része felé sugárzott rövidhullámú adás. Ezeken a földrészeken ugyanis a Vatikáni Rádió műsorai részint azok átvétele révén, részint az internet segítségével a legkönnyebben elérhetők.

Magyarországot és a Kárpát-medence magyarajkú lakosait mindkét változtatás érinti, tehát július elsejétől sem közép-, sem rövidhullámon nem lesznek hallhatók többé a Vatikáni Rádió közvetlen adásai.

Lombardi közleményében hangsúlyozta, hogy az utóbbi évek technológiai újdonságait a Vatikáni Rádió is mind jobban átültette a gyakorlatba. A pápa rádiójának negyven nyelven szerkesztett adásait műhold vagy internet elérhetőség révén körülbelül 80 országban - helyi vagy országos hálózatú - rádiók ezrei közvetítik újra, gyakorta naponta többször is.

Ezen kívül a Vatikáni Rádió honlapján keresztül, az internet segítségével öt élő webcsatornán és „on demand”, továbbá „in podcast” formában lehet a világ bármely pontján kapcsolatba lépni a Vatikáni Rádió műsoraival.

A rádió újabb szolgáltatásai mellett a Vatikáni Televíziós Központ, a CTV a videófelvételeken túl a Vatican player segítségével nemcsak kép- és hangfelvételeket közöl a pápai tevékenységekről, hanem azok napirendjét és a pápai megszólalások szövegeit is hozzáférhetővé teszi.

A közlemény végül megemlíti, hogy a Vatikáni Rádió közép- és rövidhullámú adásai, főként Európában, a huszadik század során felbecsülhetetlen értékű szolgáltatást nyújtottak a rádióhallgatóknak, különösképpen a totalitárius rendszerek idején. Miközben ez a régi típusú közvetítés lassan befejezi küldetését, a rádió vezetése kötelességének érzi, hogy köszönetet mondjon mindazoknak, akik szakértelemmel és nagylelkűen járultak hozzá megszámlálhatatlanul sok ember lelki szolgálatához.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése