2012. július 27., péntek

Akadozik a török agresszió Szíria ellen

Erdogan török miniszterelnök kijelentette, nem engedik meg, hogy idegen erők kiképző táborokat alakítsanak ki Törökország területén. Nos, úgy fest, a fagyi kezd visszanyalni. Tegnap, szinte egyszerre két hír látott napvilágot. Az egyik, hogy Szíria területén a kurdok saját felségterületet alakítottak ki. Semmilyen katonai ellenállásba nem ütköztek. Ezzel szinte egy időben a szíriai lázadók bejelentették, hogy török katonai segítségért cserébe harcolnak majd a kurdok ellen Törökországban.
A kurdok szemmel láthatóan lepaktáltak Asszaddal. A kurdok saját területért cserébe harcolni fognak a törökök ellen. Asszad pedig valószínűleg segítséget fog nyújtani a kurdoknak, hogy a török területen is ugyanígy harcoljanak a szabadságukért. Ez a helyzet merőben új állapotokat teremt a térségben. Ha Asszad légelhárítást és komolyabb fegyvereket juttat a kurdoknak, valamint kiképzőket dob át a törökországi kurd területre, akkor bizony Ankarának sokkal nagyobb gondjai lesznek, mint Szíriával foglalkozni. 
A jó helyismeretekkel rendelkező kurdok pedig gazdasági lehetőségeket kapnak majd az oroszoktól és Kínától, ha segítenek megvédeni Asszad rendszerét. Kihasználva a helyismeretet, ismerve minden átjárót, határátlépési lehetőséget, eljuttatják az eszközöket a megfelelő kézbe, és a török hadsereget évekre lekötik a saját területükön. Ezzel a török hadseregre épített katonai beavatkozásnak még a reménye is szertefoszlik. A kurdok nagyon sokan vannak, és az afgánokhoz hasonlatosan harcos nép. Egy szabad Kurdisztánért cserébe hatalmas erő fog Asszad mellett kiállni. Ez egy merőben új állapot, amellyel  aligha számoltak a cionista felforgatók.
Kemény Gábor


Asszad trójai falova: az önálló Kurdisztán

Fájl:Kurdish-inhabited area by CIA (1992).jpg

 Asszad hat nagyvárost adott át a kurd fegyveres milíciáknak. Ezeket a milíciákat Asszad fegyverezte fel. Ezzel gyakorlatilag megalapította a szabad Kurdisztánt. Hogy milyen politikai államforma lesz, mekkora mértékű szabadságot kaptak, arról későbbi hírek szólnak majd. Ezeken a területeken a kurdok vállalták, hogy rendet tartanak, a terroristákat likvidálják. Már az első híradások arról is megérkeztek, hogy kiképzők lépték át a határt Törökország felé.

Törökországban hatalmas felbolydulást okozott Asszad lépése. Míg a hat nagyváros területéről és ebből az országrészből Damaszkusz jelentős sereget tudott kivonni és a Törökország felől özönlő terroristák ellen átcsoportosítani, addig a támadásra berendezkedett török haderőből nagy erőket kell visszavonni. Nem régen 24 kurdot bombázott le helikopterekről a török hadsereg. Az egyezség egyik vonzata valószínűleg a légvédelmi eszközök átadása lesz, mellyel a legveszélyesebb járőröző egységeket, a helikoptereket kivégezhetik. Ezzel megszűnik az ellenőrzés a kurd területek felett, és azonnal egy, az afganisztánihoz hasonló állapot alakul ki, a törökországi városokat ellenőrzik, és a vidék kurd fennhatóságú terület lesz.
A lázadások kezdetekor a kurdok felajánlották, hogy egy Kurdisztánért cserébe fellépnek Asszad ellen. A török befolyás miatt ezt a szíriai felkelők elutasították (a Nyugattal egyetértésben), sőt a kurdok elleni harcot is kilátásba helyezték, miután legyőzik a jelenlegi szíriai vezetést. Ezek után kezdték meg a kurdok a tárgyalásokat a szíriai vezetéssel. A PKK moszkvai kapcsolata miatt valószínűleg az oroszok közvetítettek. Asszad elvesztett egy országrészt, de nyert egy szövetséges népet és államot.
Míg Szíriában nagyon kevés kurd él, addig Törökországban rendkívül jelentős a számuk. A Szíriáról leváló, most szabadságot kapott országrész aránylag kicsi, ám ez a terület és a fegyverek biztosítása a kurdok számára hatalmas gondot okozhat a török vezetésnek. Könnyen a jelenlegi vezetés bukását is okozhatja, mivel olyan problémáknak teszi ki az országot, amellyel eddig nem számoltak. Komoly fegyverzet híján a kurd ellenállás nem volt elég hatékony. Az észak-iraki kurd terület, ami papíron kurd felségterület - de a szabadságát valójában nem tudta érvényesíteni - szinte semmit sem tudott tenni a többi kurd terület érdekében (azonnal bevetették ellenük az oszd meg és uralkodj elvét). A térképen látható mekkora gond lenne a törököknek egy valóban szabad, saját hadsereggel rendelkező kurd ország ( a kurd népesség térképe).
A helyzet olyannyira súlyossá vált  török szemszögből, hogy Erdogan végigfutotta az ENSZ-t, az Arab Ligát, és minden fellelhető fórumot, követelve az azonnali ENSZ beavatkozást. Hivatkoznak mindenre, Aleppóra, ahol a kelepcébe csalt terrorcsapatokat éppen most kezdi felszámolni a szíriai hadsereg, népirtásra, vegyi fegyverekre, és mindenre, amire csak lehet. Az, hogy ők képezik ki a terroristákat, nem került szóba. Mindazonáltal mellékelt térképre pillantva láthatjuk a félelem okát. A kurdok legalább 4 milliós népességet alkotnak Törökországban.
Eközben orosz oldalról is érdekes információk láttak napvilágot. A moszkvai katonai vezetés kijelentette, hogy bármilyen Tartus kikötője elleni akcióra katonai választ adnak. Az éppen oda tartó hajók viszont nem egyszerű hajók. Összesen öt partraszálló hajó, a fedélzetükön 1200 deszantossal, és 72 páncélossal bármikor bevethetőek. További helikopteres és rádiótechnikai háttérrel komoly erőt képviselnek. Habár az orosz vezetés szerint nem biztos, hogy a hajók most ki fognak kötni, ilyen nagy erejű sereg oda vezénylése nem véletlen. Oroszország egyre egyértelműbben készül fel arra, hogy helyi képviseletét megvédje, kerül amibe kerül. Egyes feltételezések szerint a grúziai és csecsen háborúk veteránjait viszik Szíriába, hogy ott harci irányító feladatokat lássanak el, és kiképzést folytassanak. Ez nem hivatalos közlés.
Szíria kezd a térség lángba borulásának központja lenni. Nem véletlenül adták ma hírül, hogy Izrael szorosabbra fonja kapcsolatait az USA-val. Félnek. De van is mitől. Az elmúlt időkben ugyanis az USA és a Nyugat ármánykodására sem Moszkva, sem Peking nem válaszolt hasonló eszközökkel, vagy tett komoly ellenlépéseket. Ha ezt a manővert elkezdik, miszerint felfegyverzik az ellenálló csoportokat, a Nyugat pillanatok alatt elvesztheti, amiért 10 éve harcol a Közel-Keleten.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése