2012. augusztus 24., péntek

Törvényen kívül

A cél lezülleszteni a fiatalokat, miközben jól meg is szedik magukat.
A magyar gazdálkodót azért megbüntetik, ha a gyógynövénynek számító parlagfű megjelenik a földjén. Ezt a rendezvényt meg hogy nem sikerült törvényes úton felszámolni éveken át?
Az érdekek az országot megvezető hatalom mögé nyúlnak.
 
A Tolna megyei Ozora közelében fekvő Dádpusztán minden év augusztusában állam virágzik fel, majd tűnik el egy hét múlva. Önálló, hiszen itt mintha nem lennének érvényesek hazánk törvényei. Nem látni hirdetéseket, de megtalálható az, ami a magyar állampolgárnak tabu: miközben zakatol az elektronikus zene, tízezrek válogatnak a drogpiac széles kínálatából. Az állam neve Ozora-fesztivál, hivatalos nyelve angol, államformája anarchia.
Welcome to Paradise! – olvassa a bejárat feletti dekorációt Casper, aki Krakkóból érkezett ide, az ozorai mennyországba. Civilként egy multinál HR-asszisztens, szabad idejében azonban igazi „goanauta” (lásd goa trance zene – a szerk.) fesztiválokra jár, ahol, ha csak ideiglenesen is, azt csinálhat, amit akar. Az Ozorán először jár, ezért izgatottsága érthető. Ebben a közösségben már régen híre ment, hogy ilyen buli nincs máshol.
Az 1999-es napfogyatkozás áttörést hozott a trance-zenén nevelkedett, sajátos pacifista elveket valló magyar hippikultúra fejlődésében. Az azóta legendássá vált Ozora melletti tanyán akkor rendezték meg az első olyan pszichedelikus fesztivált, amelyre több ezren látogattak el a világ különböző pontjairól. A gyors sikert pár év szünet követte, majd 2004-ben egy fiatal csapat meglátta a sajátos hangulatú helyszín és az alternatív örömökkel kecsegtető partikultúrában rejlő további lehetőségeket. Bár az első Ozora-fesztiválra csak hétszázan mentek el, a következő években ugrásszerűen nőtt a látogatók száma – tavaly csaknem harmincezren voltak. Miközben Magyarország legnagyobb fesztiválja, a Sziget húsz év alatt sem tízszerezte meg látogatottságát, az Ozora hét év után a negyvenes szorzóval büszkélkedhetett.
A néhány hónapja érvényben lévő szabályozás visszaszorította a drogfogyasztók számát, de a heti 350 ezer drogfogyasztó körében már most hódítanak új vegyületek. A kábítószer elleni küzdelem világnapja alkalmából hazánk legszókimondóbb toxikológusát, Zacher Gábort faggatta az MNO még júniusban a magyarok partidrog-fogyasztási szokásairól és a nemrégiben bevezetett C-lista áldásos hatásáról.
A rajongók számtalan okkal magyarázzák a fesztivál sikerességét. Bár a hívek többsége igyekszik elsőként megemlíteni a dádpusztai tanya spirituális jelentőségét, az emberekből áradó pozitív energiát és hasonló, átszellemült hippidogmákat, akadnak bőven materiális, a szervezést dicsérő vélemények is. Hosszan lehetne sorolni az érveket az Ozora népszerűsége mellett, van azonban közöttük egy, amit mindenki megemlít. Ez pedig a szokatlanul nagy tolerancia, amely a drogfogyasztást övezi.
– Itt nyugodtan bulizhatsz, mindent megkapsz hozzá – mondja Jossi, aki az izraeli Haifából utazott hazánkba. Izrael évek óta trance-nagyhatalom, a drogfogyasztást pedig, legalábbis az ottani rendezvények területén, liberálisan kezeli a hatóság. – Piac viszont még nálunk sincs – folytatja, ilyen szabadságot ugyanis eddig csak az itteni fesztiválon látott. A bazársor után megtermett világító varázsgombákká alakították-díszítették a puszta út menti lámpáit. Ezek alatt ülnek a kereskedő fiatalok, egyedül vagy csapatokban, ölükben kartondarabra firkált árlappal, s noha javarészt könnyűdrogokkal találkozunk, ha alaposan körülnéz a vásárló, talál keményebb szereket is.
A szervezőstáb – a Magyar Nemzet neve elhallgatását kérő forrása szerint – igyekszik moderálni a kereskedelmet. A rendőrség eddig is mindennap tartott ellenőrzést a területen, az idén azonban szigorított a szabályokon: ha valakit drogárusításon kap a helyi biztonsági erő, el kell hagynia a „paradicsomot”. Az azonban még nem feltétlenül ijeszti meg a fesztiválon üzérkedőket, ha a szervezőcsapat bekeményít. A rendőrség az idén látványosan felvonult. A lap próbálta elérni az illetékes szerveket, a sárbogárdi rendőrkapitányságot, a Fejér megyei főkapitányságot, a Belügyminisztérium, illetve az ORFK sajtóosztályát, arról azonban lapzártáig nem kaptak információt, hogy miként fogják betartatni a kábítószerek kereskedelmére és használatára vonatkozó magyar törvényeket.

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/torvenyen-kivul-1098021

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése