2012. szeptember 20., csütörtök

Nagytestvér vagy leskelődő? Térfigyelő kamerák az iskolai vécékbe és öltözőkbe

Az Egyesült Királyság több mint 200 iskolájában szereltek fel biztonsági kamerákat a mellékhelyiségekben és öltözőkben, hogy megfigyeljék a diákok esetleges terrorista tevékenységeit a szülők tudta nélkül.
A biztonsági kamerák a körülöttünk fokozatosan kialakuló orwelli rendőrállam legkedveltebb megfigyelési eszközévé váltak és most Nagytestvér átlépte azt a bizonyos vörös vonalat, amikor az iskolai vécékbe és öltözőkbe is kamerákat szereltetett.
Miközben az utcákat és épületeket fokozatosan ellepik a térfigyelő kamerák, a lakosság túlságosan is nagy csendben tűr és hagyja, hogy Nagytestvér minden négyzetmétert megfigyelés alatt tartson Amerika és Európa utcáin, épületeiben és lassan otthonaiban is.
A megfigyelési rákfene olyan gyorsan terjed, hogy mára az Egyesült Királyság GDP-jének 1 százalékát teszi ki a térfigyelő és biztonsági kamerarendszer iparág.
A biztonsági rendszereket többnyire kiterjedt mesterséges intelligencia és adathalász rendszerekkel integrálják, hogy Nagytestvér azonnal kiszűrhesse a „potenciális terroristákat”. Ilyen például a Trapwire program, ami a kamerák által látott képanyagot rögzíti és tárolja, olyan részletekkel kiegészítve, mint például az előtte elhaladó emberek arcának azonosítása (a felvétel helyszínével) vagy az arra elhaladó járművek rendszámtáblái. A program a rögzített információkat párosítja egyéb rendelkezésre álló adatokkal az adott személlyel kapcsolatban, mint például, hogy mit vásárolt a bankkártyájával vagy az aznap küldök SMS-ek szövegével. Említésre érdemes még az NSA Stellar Wind programja is.
Új fejlemény, hogy a rendszereket az automata pilótanélküli kémrepülőgépekkel, más néven drónokkal is integrálják.
Következő lépésként közölték, hogy mostantól a drone és biztonsági kamerarendszerekhez szükség van egy országos titkos földi érzékelő rendszerre is, mint amilyen mondjuk a Scorpion II.
Utána jöttek a legújabb kémműholdak, amelyek óriási területeket képesek szimultán megfigyelés alatt tartani emberi segítség nélkül.
A lakosság nagy részét sikerült meggyőzni, hogy adják fel alapvető szabadságjogaikat, hogy az állam megvédhessen minket a terroristáktól, akik a szabadságunkat akarják.
Cserébe kaptunk a közlekedési lámpákra szerelt kamerákat is, amik rögzítik az összes arra haladó jármű rendszámát és fájlt vezetnek minden állampolgár mozgásáról. Ja igen, és automatikusan küldi a büntetést a lejárt forgalmival vagy biztosítással rendelkező autótulajdonosoknak.
Tehát a terrorista sejtek nyomon követése és lefülelése helyett a szabálytalankodó autósokat fülelik le.
A kamerák már arra is képesek, hogy azonosítsák azokat az embereket, akik nyilvános helyen isznak.
Ezzel visszakanyarodtunk oda, ahonnan a cikk elején elindultunk: Nagytestvér tudni akarja, milyen illegális tevékenységet folytatnak gyerekeink a WC-ben.
Barack Obama pedig azt mondta most már a jövőbeli bűntettekért is szeretné börtönbe zárni az embereket a kialakulóban levő, nagyon is jövedelmező biometrikus és viselkedésmetrikus érzékelő technológia segítésével.
Vajon mikor lesz elég az elég?
Forrás: Alexander Higgins Blog


Új bűnmegelőző kamerák San Franciscóban a „Különvélemény” mintájára

San Francisco metróvonalain több száz új bűnmegelőző térfigyelő kamera kerül telepítésre, amelyek „gyanús viselkedés” észlelése esetén azonnal riasztják az biztonsági őröket, mielőtt bármilyen bűntettet elkövettek volna.
„A gyártó BRS Labs elmondta, hogy a kamerákat már számos turisták által gyakran látogatott helyen, kormányhivatalban és katonai bázison szerelték fel az Egyesült Államok területén. A mostani legújabb projekt keretén belül a San Franciscoi közlekedési hálózatot látják el ezekkel a kamerákkal, ami a busz, villamos és metróhálózatot is magában foglalja,” írja a Daily Mail.
A kamerákba a „normálisnak” ítélt viselkedési formákat programozták be. Minden, ami a szokásos tevékenységektől eltér, gyanúsnak számít és a rendszer szöveges üzenetben vagy telefonon riasztja a biztonsági őröket.
Az egyszerre 150 gyanúsított követésére képes kamerák memóriája folyamatosan bővül, ahogy egyre több „gyanús” viselkedést ismernek meg, hogy ezek alapján határozzák meg, mi számít bűnelkövetés előtti cselekménynek.
A 12 közlekedési csomópontban összesen 288 új kamerát szerelnek fel.
A hatóságok egyre gyakrabban fordulnak az ilyen és ehhez hasonló bűnmegelőző megfigyelési eszközökhöz, hogy csökkentsék a térfigyelő kamerák felügyeletéhez szükséges emberi erőforrásokat.
Ilyen technológiákról hallva, a legtöbb embernek a Tom Cruise nevével fémjelzett és Philip K. Dick története alapján készült Különvélemény című film jut eszébe. A filmben egy kegyetlen rendőrállamot ismerhetünk meg, ahol a „bűnözőket” néhány jövőbelátó segítségével azonosítják a bűntett elkövetése előtt.
A washingtoni bűnüldözési szervek már egy ideje alkalmazzák a Pennsylvania Egyetem által kifejlesztett adatbázis szoftvert, ami a fejlesztők szerint képes megjósolni ki és mikor tervez elkövetni bűntettet, mielőtt megtörténik.
A program a több ezer bűntettet tartalmazó adatbázist végigpásztázva egy erre a célra kifejlesztett, különböző tényezőket (mint például a földrajzi hely, bűnügyi nyilvántartás vagy a korábbi elkövetők kora) figyelembe vevő algoritmus alapján számolja ki, hogy hol és mikor készülnek elkövetni egy bűntettet és amennyiben lehetséges, azt is megmondja, hogy ki lesz az elkövető.
A bűnmegelőző technológia másik, még fejlesztés alatt álló formája, olyan agyszkennereket alkalmaz, ami képes leolvasni a megfigyelt emberek szándékait, mielőtt azok tettekben nyilvánulnak meg, így képes megállapítani, hogy van-e az adott személyben „ellenséges szándék”.
Az új technológiák bevezetése folyamatosan zajlik a repülőtereken és egyéb zsúfolt nyilvános helyeken, hogy segítségükkel kiszűrjék és kihallgassák a gyanús utazókat. Az arcszkenner rendszer „az esetek kétharmadában képes megállapítani, hogy valaki hazudik-e vagy igazat mond,” ami csupán egy kicsit jobb arány a vakszerencsénél, így a hazugságvizsgálónál is megbízhatatlanabb módszernek számít, amiről ma már mindenki tudja, hogy gyakran téved.
Többször volt már szó az amerikai Védelmi Minisztérium FAST nevű programjáról, ami hasonló technológián alapul, tehát megpróbálja azonosítani az „ellenséges szándékot”, a bűnelkövetés előtt végzett kihallgatások és pszichológiai vizsgálatok segítségével.
A program egyik promóciós videóján azt láthatjuk, hogy a biztonsági szempontból kényes események látogatóit lakókocsikba vezetik, ahol a hazugságvizsgálókhoz hasonló számítógépek elemzik pszichológiai reakciókat, hogy ezek alapján megállapítsák, vajon potenciális terroristával van-e dolguk. A vizsgált személyektől megkérdezik tartózkodási helyüket, valamint, hogy készülnek-e bombát vagy lehallgató eszközt becsempészni az eseményre, ami bizonyítja, hogy az eszközt nyilvános rendezvények alkalmával is, nemcsak repülőtereken tervezik bevetni. Az első vizsgálaton fennakadt embereknek további kérdésekre kell válaszolniuk.
A térfigyelő kamerák fejlődésével komoly esély van arra, hogy a bűnmegelőző technológiákat előtt-utóbb keresztezzék az új „okos”, egyúttal a nemzetvédelem kémrendszereként is funkcionáló utcalámpa rendszerrel.
Korábbi cikkekben hírt adtunk arról, hogy a térfigyelő kamerák ma már utasításokat is adnak a járókelőknek és lehallgatják az ott elhangzó párbeszédeket.
Forrás: Infowars.com


Az új „viselkedés-metrika” megmutatja, mire gondolunk
Nagytestvér nemcsak arra kíváncsi ki vagy, azt is tudni akarja, mire gondolsz. Ott még nem tartunk, hogy microchipet ültessenek az agyunkba, ami minden gondolatunkat közvetítené, így a kormány kénytelen volt az ehhez jelenleg legközelebb álló technológiával megelégedni. A „behaviometrics”, ami viselkedés-metrikát jelent, az amerikai légierő számára kifejlesztett legújabb megfigyelési technológia és a „gyanús viselkedések megfigyelésére” akarják alkalmazni.
A módszer központi eleme egy olyan kamera, ami az arc biometrikus mozgását követi nyomon és a felvétel segítségével elkészíti a megfigyelt személy fiziológiai profilját.
„Az alabamai Photon-X Inc. kapta a megbízást az amerikai légierőtől a kamera kifejlesztésére,” írja a Wired News. A cég szerint az érzékelő egyetlen kattintásra képes elkészíteni egy ember arcának háromdimenziós képét, létrehozva egy egyedi „biometrikus aláírást”, ezzel megkönnyítve az illető követését. További néhány kattintás és a berendezés rögzíti az ember egyéni arcizommozgását is, amit azután viselkedés-metrikus profillá alakít, tovább pontosítva az azonosítást.
Ez az új technológia egy lépéssel tovább viszi a DARPA hírhedt járásmód elemző programját, amiről azt állítják, hogy pusztán járása alapján képes kiszúrni egy terroristát. A DARPA programját számos támadás érte, mivel a legtöbb ember az állami paranoia kiteljesedését látja benne.
A Photon-X weboldalán egy videót is láthatunk az új technológia lényegéről és különböző tényezőkről, amiket a program figyelembe vesz.
„Egy ember arcának mozgása egy egységes arcizommozgáson alapul. Az új program minden egyes izommozgást számosít. A viselkedés-metrikus elemzőrendszer segítségével valós időben is könnyen leírhatjuk valamennyi arcizom lineáris mozgásának számszerűsített alakját, majd a pszichológiai profilkészítő rendszer segítségével ezeket az adatokat interpoláljuk,” olvasható a Photon-X weboldalán.
Közérthető nyelven, arcizmaink mozgása, a viselkedés-elemző program segítségével elárulja Nagytestvérnek hogy Te, mint gyanús elem, aki éppen egy „gondolatbűn” elkövetésén mesterkedsz, hol tartózkodsz.
A technológia a „testmozgást, járásmódot és mikro-arckifejezéseket és testbeszédet” is méri, hogy lehetővé tegye az „üzemeltető számára az észrevétlen megfigyelést,” áll a szerződésben.
A technológiát így remekül tudják majd alkalmazni „felforgató akciók” nyomon követésére, ami pont úgy hangzik, mint amilyeneket az USA hadserege folytat Irakban és Afganisztánban, bár az is kiderül a leírásból, hogy „rendfenntartásra, a bankszektornak, magáncégeknek, oktatási intézményeknek, kaszinóknak, vidámparkoknak, boltoknak és kórházaknak” is ajánlják, tehát a „felforgató” lehetsz Te magad, amint tolod a bevásárlókocsit a boltban.
A rendszer a humanoid robotok számára is lehetővé teszi majd, hogy felismerjenek embereket és tárgyakat, így a gyanús viselkedésed eredményeként hamarosan egy android robot látogatására is számíthatsz, aki barátságosan kikérdez majd szándékaid felől.
George Orwell álmában sem gondolt ilyesmire. Az ilyen újfajta technológiák földünket egy szigorított fogházzá alakítják, ahol mindenkinek a viselkedését, mozgását, sőt még gondolatait is megfigyelik. Ehhez képest Orwell világa egy vasárnapi piknik.
Forrás: Prisonplanet.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése