2012. szeptember 20., csütörtök

A 'Sok van a rovásán' elnevezésű fegyelmezési módszer bevezetése az oktatásba

Sajnos a liberális oktatás miatt mindannyian tapasztalhatjuk, hogy a gyerekek fegyelmezése, rendre nevelése egyre nehezebbé vált. Bátran elgondolkozhatunk azon, hogy ezen törvények létrehozói nem tudatlanságból, hanem szándékos károkozásból liberalizálták ilyen mértékben a tanítást.
Talán egy lehetséges módszer lenne a rendcsináláshoz a „Sok van a rovásán” elnevezésű fegyelmezési módszer.


A lényege az, hogy ha a gyerekek nem tudnak viselkedni órán, rendetlenek, bekiabálnak, akkor a tábla jobb felső sarkába minden egyes kihágás esetén felkerül egy vonás. Egészen addig megy ez így, amíg 3 kihágás nem történik, és 3 rovás nem kerül fel a táblára. Ekkor pedig életbe lépne a kollektív büntetés esete, és a pár renitens tanuló miatt az egész osztály röpdolgozatot írna. A rovások mellé oda lehetne írni, hogy melyik ki miatt keletkezett, és így a rendetlen tanulókat az idő múlásával már a saját osztálytársai fegyelmeznék, hogy elkerüljék a dolgozatok írását. Valamint, ahogy nőne a rovások száma, a gyerekek is egyre inkább megpróbálnák fegyelmezni magukat, hogy ne kelljen írásbeli feleletet tenniük.
Dolgozatírás esetében pedig néhány elejtett, rejtett mondattal biztatni is lehetne a tanulókat, hogy bátran veregessék meg a vállát a viselkedni nem tudó társaiknak a szünetben. Így a tanár, ha nem is tudna saját kezűleg rendet csinálni a liberális oktatás miatt, de a diákok ezzel az eljárással átvennék ezt a feladatot tőle.
Rövidke írásbeli feletek is elegek lennének. Mondjuk 5 kérdésből, ahányat tud, olyan érdemjegyet fog kapni érte. Egy órából talán 5-10 percet venne el, de a későbbiekben a fegyelmezés terén lehet meghozná gyümölcsét.
A szünetben elkövetett kihágásokat, verekedéseket, szekrény feltöréseket is lehetne a következő órán például egy-két rovással honorálni.
Amennyiben életképes ez a megoldás, akkor érdemes lenne megszervezni, hogy az összes tanár egyszerre kezdje el alkalmazni a módszert az iskolában, hogy a hatás még elsöprőbb legyen, és a gyerekek megtanulják, hogy nem rosszalkodhatnak az órán büntetlenül.
http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/magyarsag/1819-a-sok-van-a-rovasan-elnevezes-fegyelmezesi-modszer-bevezetese-az-oktatasba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése