2012. október 26., péntek

Újra felerősödtek a harcok Szíriában

A szíriai hadsereg az elmúlt hónapban komoly fejfájást okozott a cionista nyugati hatalmaknak, akik zsoldosait a szíriai-török határig szorították vissza Assad erői.
Terroristák százai estek el vagy kerültek fogságba a kíméletlen harcok során. A felforgatók tehetetlenségükben már a megegyezésről kezdtek tárgyalni, de Amerika nem hagyta, hogy béke szülessen Szíriában. A békesség helyett inkább még több fegyvert és még több zsoldost ígért. Az USA gyarmatosító tervei számára létkérdés a Szíria fölötti ellenőrzés, hiszen az Assad kormányzatának ellenőrzése alatt álló terület a kulcs Iránhoz.
Az USA által ígért felszerelés és hadianyag is megérkezett Szíriába. Ékes példája ennek, hogy a szíriai biztonsági szolgálat katonái 60 ezer elektromos detonátort találtak egy teherautó pótkerekébe rejtve. Beszámolók szerint a teherautó a Damaszkusz környéki al-Dzsaradzsir faluból az Aleppótól északra fekvő Manbidzs városba tartott. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a detonátorok kinek a tulajdonát képezték.
A szíriai hadsereg által felszámolt ellenállás újjászervezéséhez idő kellett, melyet a beérkezett erősítés és hadianyag sem gyorsított kellőképpen. Az átmeneti időre a megoldást a török hadsereg jelentette. A hónap elején kialakult török-szír konfliktus biztosította egy időre a sorok rendezését, azonban már a nemzetközi politika szereplőinek is sok volt, amikor Ankara gyakorlatilag ok nélkül lőtte a Szír területeket.
Az egyetlen reményük, a ma beköszöntött muzulmán Id al-Adha áldozathozatal ünnepe volt, így további időt nyerhetnek a terroristák. Az szíriai fegyveres erők parancsnoksága parancsba adta a csapatoknak, hogy az ünnep idejére szüntessék be a harcokat. A hadsereg azonban fenntartja magának azt a jogot, hogy tűzzel válaszolhasson a lázadók támadásaira. Amíg az egy fél engedményeket tesz, addig az ellenzékiek követelik, hogy Damaszkusz pénteken bocsássa szabadon a letartóztatott terroristákat. A Szíriában működő Anszar al-Iszlám iszlámista mozgalom képviselői pedig bejelentették, hogy nem áll szándékukban a kormánycsapatokkal szembeni hadműveletek beszüntetése.
Miután a zsoldosok egy része komoly erőátcsoportosítást hajtottak végre egyes körzetekben a tűzszünetet kihasználva, mások lőni kezdték a Szíriai hadsereg csapatait. A támadásra válaszul a kormánycsapatok lőni kezdték a felforgatók állásait.
A harcok tovább folynak. Amerikának és a nyugati csatlós hatalmaknak semmi sem drága céljaik elérése érdekében, a szír nemzet vére pedig egyáltalán nem érdekli őket. Az igazhitű embereket azonban lehetetlen megtörni, mert "aki Isten elé letérdel, az bárki ellen képes felállni!"

Kitartás Szíria!

Szekeres Pál

Holtan találták a Damaszkuszban elrabolt görög ortodox papot


Október 25-én találták meg Fadi Jamil Haddad görög ortodox pap, a qatanai Szent Illés-templom plébánosának holttestét Damaszkusz északi, Jaramana nevű városnegyedében, nem messze attól a helytől, ahol október 19-én egy eddig ismeretlen fegyveres csoport elrabolta.
A hírt megerősítette Fadi Jamil Haddad egyik görög ortodox társa, aki nevének elhallgatását kérte a Fides missziós hírügynökségtől. Testén szörnyű kínzások nyomát fedezték fel – mondta sírva. Nyilvánvalóan terrorista cselekményről van szó. Haddad atya az egyház vértanúja. A brutális tett elkövetésének felelősségét egymásra hárítják az ellenzéki erők és a kormány.
A Fides hírügynökség forrásai szerint az emberrablók 550 millió euró váltságdíjat követeltek a pap családjától és egyházától. Lehetetlen volt azonban ennek az összegnek az összegyűjtése a követelés kielégítésére. A hírügynökségi források szerint immár hónapok óta gyakorlattá vált a Szíriában dúló háborúban, hogy ártatlan embereket rabolnak el és végeznek ki.
A Szíriában jelen levő keresztény közösségek közül a görög ortodox a legnépesebb, közel 500 ezer hívővel. Elsősorban az ország nyugati részén és Damaszkuszban élnek.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése