2012. december 10., hétfő

Horvátország: tiltakozik a katolikus egyház az iskolai szexuális nevelés ellen

Tiltakozik a horvát katolikus egyház az iskolai egészségügyi nevelés szexuális felvilágosításra vonatkozó része ellen, amely szerinte káros a gyermekekre, mert egyebek között megengedő a homoszexualitással és az önkielégítéssel szemben.
A papok sok egyházközségben arra buzdítják a szülőket, hogy gyűjtsenek tiltakozó aláírásokat és szabotálják az egészségügyi nevelést, ne engedjék gyermekeiket az órára, még akkor sem, ha igazolatlan jár érte – írja hétfői számában a Jutarnji list napilap. Az újság szerint egy segédpüspök nemrég egyenesen horvát- és katolikusellenesnek nevezte prédikációjában az egészségügyi nevelést.
Az alap- és középfokú oktatási intézményekben idén vezették be kísérleti jelleggel az egészségügyi nevelést, amelyet más tantárgyakba beolvasztva oktatnak. Az oktatási tárca által kidolgozott tanterv az egészséges életmódra, a függőség, illetve az erőszakos viselkedés megelőzésére és a szexuális felvilágosításra helyezi a hangsúlyt.
Az egyház már az előkészítő fázisban élesen bírálta, és tiltakozott a (baloldali) kormány tanterve miatt, amely szerint például az önkielégítés nem káros.
A tanterv ellen érvelve egy káplán azt állította, hogy Angliában az iskolai szexuális nevelés ellenére is magas a nem kívánt terhességek száma. Szerinte nincs olyan szociológiai kutatás, amely megerősítené, hogy a fogamzásgátlók „kínálgatása” csökkentené a nemi úton terjedő megbetegedések vagy a nem kívánt terhességek számát.
A katolikus egyház a szociáldemokrata-liberális koalíciós kormányt akkor is erősen támadta – sikertelenül –, amikor az a mesterséges megtermékenyítést egyedül élő nők esetében is engedélyező törvényt vezetett be.
MTI/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése