2012. december 8., szombat

Vasútláz a mongoloknál

Mongóliában javában tervezgetik az új, majdnem kétezer kilométeres vasútvonalat, mely az ország déli, ásványkincsekben rendkívül gazdag vidékein haladna át. A távoli vidék hatalmas kiaknázatlan készletei miatt a nemzetközi sajtó érdeklődési körébe került.
A tervek szerint a következő években összesen 1770 kilométer új vasútvonal épülne meg, ez jóval több, mint amennyi vonallal az ország most rendelkezik. Az első körben a kínai határhoz közeli Dél-Góbi megyében, valamint az ország legnehezebben megközelíthető délkeleti megyéjében, Szühbátorban történne vasútfejlesztés, hogy az ott feltárt bányák javait el tudják szállítani a helyszínről. A megépítendő vasúttól azt remélik, hogy nemcsak új befektetőket csábít az országba, hanem fellendíti az idegenforgalmat, mely az ország másik jelentős bevételi forrása.
Még 2009-ben a kanadai Ivanhoe cég koncesszióba megkapta a világviszonylatban is óriásinak számító Oju Tolgoj réz- és aranybánya kitermelési jogát. Ahhoz közel, Tavan tolgojban pedig feltárták az ország legnagyobb szén lelőhelyét, melyet a mongol állam maga kíván kitermelni és hasznosítani. A sivatagos helyen ígéretes kutatások folynak, elképzelhető még további, réz, molibdén, urán lelőhelyek feltárása is.
Obrusánszky Borbála - Ordosz Műhely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése