2013. január 9., szerda

Egyesült Királyság: a keresztények nem utasíthatják vissza a vasárnapi munkát

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága egy bírájának döntése értelmében a keresztényeknek nincs joguk visszautasítani a vasárnapi műszakot, mivel a vasárnapi munkaszünet nem jelenti hitük központi magvát, figyelembe véve, hogy számos keresztény dolgozik vasárnapokon – tájékoztat az Európai Keresztények Elleni Intolerancia és Diszkrimináció Megfigyelő Központja.
A határozatot ellenzők szerint ez hátrányos helyzetbe hozza a keresztényeket más vallások híveihez képest.
A Londonban élő 57 éves Celestina Mba, aktív tagja a baptista egyháznak. Mielőtt munkát vállalt volna a Brightwell-i Gyermekotthonban, megegyezett munkaadóival, hogy vasárnap nem kell dolgoznia összhangban keresztény meggyőződésével.
A törvényszék szerint Mba asszony azt gondolta, hogy vallási meggyőződését maximálisan figyelembe veszik majd. Ezzel szemben a gyermekotthon vezetősége megváltoztatta a megállapodást, miután munkába állt, arra hivatkozva, hogy csak időleges megegyezésről volt szó. Arra kötelezték, hogy válasszon munkája, illetve keresztény meggyőződése között. Celestina felajánlotta, hogy elfogadna kevesebb fizetést, dolgozna éjszakai vagy szombati műszakban vasárnap helyett. Kollégái is felajánlották, hogy átvállalják vasárnapi műszakját, de a vezetőség egyik javaslatot sem fogadta el.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése