2013. január 9., szerda

Korlátozzák a francia iskolák véleménynyilvánítási szabadságát

A francia kormány utasította a katolikus iskolákat, hogy maradjanak semlegesek az azonos neműek „házasságának” kérdésében.
Vincent Peillon nevelésügyi miniszter levélben figyelmeztette Franciaország 8300 katolikus iskoláját, hogy ne vegyenek részt a katolikusok január 13-ára tervezett menetében, amellyel az egyneműek házasságának bevezetése ellen tiltakoznak, mert – mint írja – részvételük homofóbiának minősülne a homoszexuális diákokkal szemben – idézi a Le Monde és a Francia Sajtóügynökség értesülését a LifeSiteNews.

„Az önök felelőssége, hogy a francia társadalomban zajló viták ne jelenjenek meg az iskolákban elutasításként és homofób megbélyegzésként”  – írja az igazgatóknak címzett levelében Peillon, akinek nézetei mellett az államfő is nyíltan kiáll. „A köztársaságnak alapelve a szekularizmus, amit mindenkinek védenie kell, s ami a kormány és kiváltképpen a vele szerződésben álló iskolák semlegességét jelenti” – fogalmazott Francois Hollande elnök. A legtöbb francia iskola magánintézmény, de a tanárok a kormánytól kapják a fizetést.

A miniszteri figyelmeztetés válasz arra a decemberi levélre, amelyben a katolikus püspöki kar oktatási titkára, Eric de Labarre arra biztatta az iskolaigazgatókat: engedélyezzék diákjaiknak, hogy szabadon nyilvánítsanak véleményt a kormánynak az egyneműek házasságát legalizáló törvénytervezetéről.

Magyar Kurír


A párizsi érsek az egyneműek házassága elleni tüntetésen


André Vingt-Trois bíboros, Párizs érseke nyilvánosan kijelentette, hogy nem vesz részt az egyneműek házassága elleni tüntetésen, melyet január 13-ára tűztek ki Párizsban, azt azonban nem tartja kizártnak, hogy kimegy köszönteni a tüntetőket.
Az érsek, aki egyben a francia püspöki konferencia elnöke is, úgy véli, hogy az ő helyzetében „szükségtelen felvonulnia”. „Felszólítottam az embereket, hogy tiltakozzanak, útjára indítottam egy mozgalmat. Az azonban mindenkinek a saját döntése, hogy milyen formában tiltakozik.”
Vingt-Trois bíboros hozzátette azt is, hogy a szocialista képviselők egy csoportja által benyújtott módosítási javaslatra, mely a mesterséges megtermékenyítést is belevenné a törvénybe, előre számítani lehetett. „A mesterséges megtermékenyítés pedig egyenesen vezet majd a béranyasághoz, mivel enélkül a törvény újabb diszkriminációt szülne”, hiszen a férfipárok nem tudnak gyereket szülni. Az érsek véleménye szerint az Egyház által ellenzett melegházasság „élet-halál kérdés, ugyanis a társadalom egészének egyensúlyát fenyegeti”.
Több francia püspök is arra kérte egyházmegyéje papjait, hogy a szószékről is jelentsék be a január 13-ára tervezett nemzeti tüntetést. Többen közülük személyes részvételüket is jelezték a megmozdulásra – írja a La Croix.
Magyar Kurír

Beszüntették a homoszexuálisok számára bemutatott londoni szentmiséket


A westminsteri érsek, Anglia és Wales katolikus püspöki konferenciájának elnöke elrendelte a londoni Sohóban homoszexuális hívők számára rendszeresen bemutatott szentmisék beszüntetését.
A szertartásokra az elmúlt hat évben kéthetenként került sor a Mennybe felvett Szűzanya nevét viselő templomban, a brit főváros központjában. A rendelkezés értelmében, amelyet a Catholic Herald tett közzé, a templom a Walsinghami Miasszonyunk ordinariátusának tulajdonába kerül 2013 nagyböjti időszakában. Mint ismeretes: XVI. Benedek pápa 2011 januárjában állította fel az ordinariátust azon anglikán hívek számára, akik kérték felvételüket a Katolikus Egyházba.
Az ún. Soho-miséket azzal a szándékkal mutatták be, hogy segítsenek az elszigeteltséggel és nehézségekkel küzdő homoszexuális személyeknek és hozzátartozóiknak. Nichols érsek jegyzékében megállapítja, hogy „az utóbbi években megváltozott a homoszexuális személyek társadalmi és jogi helyzete, ezért a hatévi lelkipásztori segítségnyújtás után most elérkezett egy új korszak ideje”. Az említett misék azt kívánták elősegíteni, hogy a homoszexuális személyek egyre inkább részt vegyenek az Egyház életében, a plébániai struktúrákban.
A főpásztor rendelkezésében különbséget tesz a lelkipásztori gondozás és a szentmisék rendszeres bemutatása között. A pasztorációt ezután is mindig biztosítják a hívek számára, a szentmise jellege azonban egyetemes, amely az egész Egyház imájának legmagasabb kifejezési formája.
Vincent Nichols érsek arra kéri a lelkipásztori munkatársakat, akik az elmúlt időszakban segítettek a Soho-misék megszervezésében, hogy most erőfeszítéseiket összpontosítsák a lelkipásztori gondozásra. Ennek azonban nem része a rendszeres szentmisék megszervezése. A homoszexuális hívek lelkigondozását ezután vasárnap esténként a Szeplőtelen Fogantatás plébánia jezsuita atyái végzik majd.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése