2013. január 9., szerda

EU: a neten is támogathatjuk az embriókísérletek pénzelésének leállítását

Interneten is aláírható már az az európai uniós polgári kezdeményezés, amelynek célja, hogy az EU ne finanszírozzon embriókkal folytatott kísérleteket.
Már interneten is lehet szavazni az Egy közülünk európai uniós polgári kezdeményezésre, melynek célja, hogy az „a fogantatástól kezdve minden embert illessen meg az élethez, a méltósághoz és az integritáshoz való jog az Európai Unió illetékességébe tartozó ügyekben”. Az aláírásgyűjtés lehetőségét 2013. október 31-ig hosszabbította meg az Európai Bizottság.

Az Egy közülünk kezdeményezést Carlo Casini, az Európai Parlament néppárti képviselője, az egyik olasz életvédő szervezet alapító elnöke indította el.  Casini, aki az EP alkotmányügyi bizottságának elnöke is, a 2011-es Rimini Meeting során jelentette be: európai polgárok milliói kérik majd annak elismerését, hogy a fogantatás pillanatától ismerje el az élethez való jogot az EU.
Az Európai Bizottság 2012. május 11-én regisztrálta az európai polgári kezdeményezést, amelynek egyik hivatalos kezdeményezője volt az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület elnöke a hét tagú nemzetközi bizottság egyik tagjaként még 2012. április elsején, a Lisszaboni Szerződés által bevezetett jogintézmény igénybevételére lehetőséget adó első napon kérték az aláírásgyűjtés regisztrálását. Az aláírásokat az Európai Bizottság által jóváhagyott, hiteles fordítással készült aláíróíveken, papír alapon és elektronikusan lehet gyűjteni.
Az európai polgári kezdeményezés intézménye lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár közvetlenül felkérje az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő jogszabályjavaslatot a hatáskörébe tartozó területeken. A polgári kezdeményezések szervezőinek (az ún. polgári bizottságnak, mely legalább hét olyan uniós polgárból áll, akik legalább hét különböző tagállamban rendelkeznek lakóhellyel) egy év áll a rendelkezésükre, hogy összegyűjtsék a szükséges támogató nyilatkozatokat.
Az Európai Unióban az abortusz szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik, ezért például a COMECE, az Európai Unió Püspöki Karainak Bizottsága brüsszeli irodája nem is lobbizik az EU-nál az abortusz szabályozásának ügyében, mivel az unió nem tartja magát illetékesnek a témában. 
Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága ugyanakkor 2010. október 18-i határozatában kimondta, hogy törvényileg nem szabadalmaztatható olyan biotechnológiai találmány, amelyben a kísérletezés során emberi embriót pusztítottak el, emberi embrióból nyert őssejtet használtak fel alapanyagként.
Az ügy előzménye, hogy Oliver Brüstle német kutató 1997-ben szabadalmat nyert őssejtekből előállított, a neurológiai betegségek kezelésére alkalmazott idegi elősejtek előállítására. A Greenpeace azonban egy uniós jogszabályra hivatkozva megtámadta a szabadalmat, amit a német szövetségi szabadalmi bíróság részlegesen meg is semmisített, a legfelsőbb bíróság pedig az Európai Bíróság elé terjesztette az ügyet.
A luxemburgi bíróság az alapján a jogszabály alapján mondott ítéletet, amely szerint az emberi életet védelmezni kell annak minden szakaszában.
Az Avvenire, az olasz püspöki kar közéleti napilapja a döntéssel kapcsolatban akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a határozat csak a szabadalmaztatásra vonatkozik, nem pedig magára a kísérletezésre. Az ítélet ellen a gyógyszergyártó lobbi emelte fel leghangosabban a szavát.
Az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület képviseletében Frivaldszky Edit a Magyar Kurírnak elmondta: lényegében azt szeretnék megakadályozni, hogy az Európai Unió embriókkal végzett kísérleteket, illetve olyan abortuszpárti (és abortuszt pénzelő) szervezeteket finanszírozzon, mint a Planned Parenthood.
Magyar Kurír



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése