2013. január 13., vasárnap

Melyik a legjobb recept torokfájásra?


Bizony télen gyakran előfordul, hogy reggelente kellemetlen torokkaparással ébredünk, nehezünkre esik a beszéd, sőt a nyelés is. Rosszabb esetben teljesen elmehet a hangunk, szinte megszólalni sem bírunk.
A torok- és garatgyulladás tüneteinek enyhítésére nagyanyáink számos házi praktikát ismertek, melyhez az alapanyagot a környezetükben lévő gyógynövényekből nyerték. A régi módszerek természetesen csak a tünetek megjelenésének kezdetétől alkalmazva hozhatnak eredményt.
Ha a panaszok lázzal vagy gyulladással súlyosbodnak, mindenképp orvoshoz kell fordulnunk!
Torokfájás és köhögés elleni, ősi bevált módszer a a bizarrul hangzó hagymás tej.
A tej nyugtató, a hagyma pedig baktériumölő hatóanyagokat tartalmaz, emellett gazdag C-vitamin forrás is. Ha ihatóvá akarjuk tenni e toroköblítőt, lehet, hogy érdemes fűszerezni...
Hagymás tej mézzel, kakukkfűvel és szegfűszeggel
Hozzávalók:
3 nagy fej hagyma
1 db szegfűszeg
1 teáskanál méz
1 db kakukkfűág
víz
fél csésze tej
A hagymát héjastul apróra vágjuk, majd szegfűszeggel, cukorral, kakukkfűvel, kevés vízzel egy fazékban alaposan elkeverjük. Az egészet kb. 2 órán át lassú tűzön főzzük, közben időnként kevés vizet öntünk hozzá. A masszát egy szűrőn átnyomjuk, a tejet pedig felforrósítjuk. A hagymalevet a tejjel azonos arányban kell összekeverni, majd jöhet a kúra. Ha a csodafőzetből naponta háromszor fogyasztunk, állítólag megszűnhetnek a panaszaink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése