2013. március 30., szombat

„Felfüggesztett kávé”: a forró italnál is szívmelengetőbb kezdeményezés

Nincs pénzed egy csésze kávéra? Nem baj. Most már Bulgáriában is meghonosodott az eredetileg olasz hagyomány, aminek lényege, hogy azok, akik megengedhetik maguknak, előre kifizetnek egy meleg italt, esetleg egy tál ételt a pénzszűkében lévőknek. Ja, igen, és mindezt ismeretlenül. Az egyre nehezebb gazdasági körülmények között egy ilyen kezdeményezés nagyon sokat jelent, és nemcsak a testnek.
Bulgáriában már 150 kávézó csatlakozott a kezdeményezéshez, amit az olasz „caffe sospeso”, magyarul „felfüggesztett kávé” elnevezésű hagyomány alapján indítottak.
A szokás a dél-olaszországi Nápolyból indult és lényege, hogy az ember előre kifizet egy vagy akár több csésze kávét is anélkül, hogy meginná.
Bulgáriában, az Európai Unió egyik legszegényebb országában, egyre erősebb a társadalmi elégedetlenség és az elmúlt hónapban több ember is felgyújtotta magát végső kétségbeesésében.
A számos utcai tömegtüntetésnek köszönhetően február 20-án lemondásra kényszerült az eddigi kormány.
A kezdeményezéshez csatlakozott kávézók a Facebook-on tették közzé a fizetést igazoló blokkokat.
„Szuper! Az első felfüggesztett kávé nálunk!” – írta egy felhasználó az Ethno Bar Red House, a kezdeményezéshez csatlakozott egyik kávézó nevében a „Felfüggesztett kávé Bulgária” Facebook oldalán, ami már több mint 19.000 követőt számlál.
Némelyik kávézó egy üvegben gyűjti a kávékat jelképező kis kártyákat, máshol egy kupakot dobnak bele, hogy számon tudják tartani az előre kifizetett italokat.
A kávézók mellett egyre több gyorsétterem és élelmiszerbolt is csatlakozik a bolgár kezdeményezéshez, arra ösztönözve azokat, akik megtehetik, hogy kenyeret vagy valami egyszerűen elfogyasztható ételt fizessenek ki előre a rászorulóknak.
Forrás: rawstory.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése