2013. március 22., péntek

Újra IMF?

A kormány minden erőfeszítése ellenére képtelen megbirkózni a gazdasági kihívásokkal. Ha rosszmájúak akarnánk lenni, mondhatnánk, hogy az ellenzéknek már semmi dolga, csak hanyatt kel dőlni, a Fidesz kormány elvégzi a munkát helyettük. 
A kormány gazdasági vezetése teljes csődöt mondott, úgy hisszük, ezt nem kell különösebben bemutatni. Minden irány, elképzelés, vagy javaslat csődbe fulladt. A helyzet az, hogy a hatalomra jutás után kiderült, a Fidesz igazából nem tud mint kezdeni a rábízott hatalommal. 
Az állampapír hazárdjátéka sem sikerült, az adósság az egekben, és a bevétel a bányászbéka hátsója alatt. A pénzügyminisztérium államtitkára már pedzegette, vagyis már készítik elő a kommunikációs gépezetüket, hogy IMF nélkül bajok lesznek. Ha nem mennek az IMF hitelért, olyan brutális megszorítások következnek, amilyet Rákosi óta nem látott kis hazánk. Persze már jön a magyarázkodás, hogy az IMF hitel nem is olyan rossz, a kamata egészen kedvezményes, és hogy sokkal elnézőbbek az államháztartási hiánnyal szemben is. 
Sejthető volt, hogy ez lesz a vége. Mi más lenne. Megoldani nem tudnak semmit, és így mehetünk hitelért. A Fidesz vezetésnek azt kell felfogni, hogy önmagában véve az egész gazdaság struktúrája, működésének kritériumai és az ágazatok céljai mind-mind hibásak. Nem elég az, hogy majd adunk 5 százalék adómentességet. Az ipar és a mezőgazdaság a teljes felépítésében rossz.
Ezt persze ők azért nem értik, mert ezt az egész elrontott rendszert ők alakították ilyenre külföldi gazdáik elvárásai szerint. Antall, Boross, Horn, Orbán, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai és ismét Orbán, és az összes többi, egy kupacban. Nincs egy fikarcnyi különbség sem. Ha azt akarjuk, hogy a haza kikecmeregjen ebből a kátyúból, semmi más nem vezet célra, mint a pártok felszámolása, és a teljes vezetési struktúra és hierarchia újraépítése, majd a gazdaság teles átalakítása.

Tálas András


Úgy lesz, ahogy mondtuk - a kormány az IMF-hez készül

Ugye emlékeznek kedves régi olvasóink, amikor a mostani helytartó garnitúra kormányra került, az első kiadott tervezetüket elemezve ezt a következtetést vontuk le – a hangzatos programok végén jön az IMF. Ezt most kissé felgyorsítja a ciprusi válság. Az EU első összeomló bankrendszerű országa máris viszi magával hazánkat. Ennek okát röviden úgy lehetne elmondani, hogy az EU-n belül vannak erős és vannak nagyon gyenge gazdaságok. A gyenge gazdaságok valutája (devizája) instabil. A befektetési tőke oda megy, ahol stabilitást lát, mert a befektetési lehetőségek általában 5-10 évre szólnak. Ha egy ország besorolása rossz, akkor már csak úgy tud némi befektetéshez jutni, hogy nagyon magas kamatot ígér. A stabil hitelek helyett (ha már egyszer úgy elrontottak mindent, hogy szükséges a hitel) nem a hiteleket, és a gazdaság stabilitási állami befektetéseket választották, hanem a függetlenedési hajsza elméletük miatt az állampapír értékpapír piacot.
Ez egy nagyon veszélyes hazárdjáték volt. Az eredményt pedig hozza a most lejátszódó folyamat. A ciprusi eset miatt a tőke rakéta sebességgel vonult el a gyenge valuták piacairól. Az egész művelet alapvetően veszélyes azért, mert hihetetlen sok időt vesztett az ország, és stratégiai pontokat. Kockára kerültek a pénzügyi tartalékok, az ország besorolás pedig nagyot esik, a most bedőlni készülő értékpapírjai miatt. Nem lesz más, mint vagy 3-4 hónap múlva csődöt jelenteni, vagy lehet menni az IMF-hez. Itt jön azonnal képbe milyen stratégiai pontokat is vesztett el a kormány. Az IMF ugyanis már nagyon felkészülten várja a magyar kormányt. és nem fog egyezkedni, hanem egyszerűen megmondja, hogy mi lesz. Bérbefagyasztásoktól kezdve a szociális megvonásokig. A bankadó eltörlésétől, a minden különadó eltörléséig. Helyette a nép megadóztatása, ha kell még a nyugdíjasokat is - és ezt a játékot nem kerülheti el a kormány.
Orbánék most Moszkvában bíznak, de hatalmasat kell majd csalódniuk - és a legrosszabbkor fogják őket kilökni a kapun kívülre, amikor már azt hiszik, minden rendben. Moszkva nem felejt. Ha Moszkva segíteni akart volna, akkor odahajítja Ciprusnak azt az 5,8 milliárd dollárt. Mi az nekik. De nem tették. Mert a háború csak most kezdődik. A kelet olyan stratégiai fölényben van, hogy el sem lehet képzelni. Vezetőnk 10 évvel ezelőtt azt írta: Afganisztán és Irak. A Kelet becsalogatta New Yorkot abba a szerepbe, amiben saját magát fogja kivégezni. Ezekben az országokban szépen lassan és csendben elvérzik a nyugat. Így is lett. Az erő szélsebesen száll el. A patkányok pedig menekülnének a süllyedő hajóról. 
Az egész történetben nem lesz más, mint végül IMF pénz. Igen rossz feltételekkel. Szépen csináltátok gyerekek. Ezt is elrontottátok, ahogy mindent.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése