2013. április 8., hétfő

Ezek tényleg mindent megetetnek a magyarral? - A Danone legújabb húzása

A francia Danone legújabb húzása a "Keljföl", először nem akartam hinni a fülemnek, de ma már harmadszorra hallom, orrba-szájba nyomják a tv-ben.



Nem értem, egyszerűen nem képesek feladni azon tervüket, hogy valódi tejtermék helyett, mindenképpen vizet, savót, permeátumot, vagyis tejipari melléktermékeket adjanak el az embereknek? Tudniillik, ez a francia cég különösen élen jár a megtévesztések, átcsomagolások és silány termékek forgalmazásának területén.
2008-ban már megcsinálták, hogy egyik napról a másikra kiszedték a tejet a kefírjükből, és ugyanazzal a csomagolással, ugyanazon az áron árulták tovább. Aztán hogy, hogy nem, bebukott a termékük és visszacsinálták.
Aztán jöttek sorra a pofátlanság határát nemhogy súroló, hanem távolugrót megszégyenítő megtévesztések a csomagolással. Mint ismeretes, a Danone annyira pofátlan volt, hogy az eredetileg 175 grammos poharát először 150-re, majd 125-re csökkentette. Néhány hónap alatt tehát a 175 grammos joghurt 50 grammot veszített tömegéből, persze az ára változatlan maradt. (Egy "akció" erejéig további 15 grammot csíptek le belőle, és 45 forintért árulták a 110 grammos joghurtot.)



Még jó régen, a "Könnyű és finom" joghurtcsalád bevezetése is egy szimpla átverés volt. Azért lett "könnyű", mert sokkal kevesebb gyümölcsöt tartalmazott, és tartalmaz a mai napig, mint a többi gyümölcsjoghurt. Ezt a kevés gyümölcsmennyiséget viszont trükkösen hosszú éveken keresztül megtévesztően, kerek- és szögletes zárójelek alkalmazásával tüntették fel a csomagoláson. Kiírták ugyanis, hogy pl. összetevők: "tej, meggykészítmény 6,5% [meggy (40%) ... stb.]"
Így úgy nézett ki, mintha 40% gyümölcs, de legalábbis 6,5% lenne benne, holott csak a "gyümölcskészítmény" egyik összetevője a 40 százalék gyümölcs, vagyis a 6,5% 40%-a az mindössze 2,6%! És ez így ment éveken át, következmények nélkül!
Aztán jött a "Nap mint nap", melyre szavak is alig vannak: elkészült az eperízű fermentált készítmény, amelyben körülbelül annyi volt a gyümölcs, mint a gázolajban.
Egyszerűen csak a Keljföl linkjét akartam átküldeni nektek, de ahogy kerestem a képet hozzá, találom sorra a megdöbbentő és még megdöbbentőbb cikkeket erről a bandáról. Elképesztő!




Ez a keljfölös húzás egyébként (sajnos) tökéletesen beleillik a gátlástalan multik országunkat silány termékekkel való elárasztásának szándékába: tejföl helyett "frissföl", tehéntej helyett "reggeli ital", kakaós tej helyett "kakaós ital", és még sorolhatnánk.
Egyszer már volt (?) Danone-"bojkott" Magyarországon, még emlékszem is, ragasztgattuk a daNOne-matricákat. De úgy néz ki, sz@rt se ért,
A "bojkott" persze nem rengette meg a céget, él és virul, és mint látszik, továbbra is a rosszabbnál rosszabb termékek előállításán mesterkedik. Meddig?

Üdv:
Gábor


 



Zoom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése