2013. május 30., csütörtök

Bostoni robbantás: elvarrják a szálakat

Ibragim Todashev fotóit, akit egy FBI kihallgatás során öltek meg, Moszkvában egy sajtótájékoztatóan mutatta meg az áldozat apja, Abdulbaki Todashev. A halott fején látható nyomok alapján az apa azt gyanítja, fejlövés végezhetett fiával. 
Abdulbaki Todashev 16 képpel rendelkezik, melyeken a csecsen származású Ibragim Todashev holtteste látható. Hat lövés a testen és egy a fejen. A fegyvertelen férfit egy FBI kihallgatás során ölték meg. Todashevet állítólagos közös szálak fűzték Tamerlan Carnajevhez, a bostoni merénylet egyik feltételezett elkövetőjéhez.
Az ifjú Dzokhar Carnajev állapota a hírek szerint kielégítő, édesanyjával, Zubeidat Tsarnaevaval folytatott telefonbeszélgetése során azt mondta, hogy teljesen jól van, sebei gyógyulnak.
Miközben a bostoni robbantásokkal kapcsolatban egyre több egymásnak ellentmondó hír kap szárnyra, a média folytatja a kormányzat elképzeléseinek megfelelő kommunikációt, manipulált felvételeket közöl és félrevezeti állampolgárait. A muszlim nők agymosottnak titulálásával és további hazugságaival mérgezi az arra fogékony emberek agyát. Bizonyos csoportok körében sajnos el is éri célját, mert már az „idegenek” kitoloncolását követelik, s saját biztonságuk érdekében a „terroristák” kiirtását is elnéznék kormányuknak – ahogy teszik is azt, nap mint nap, ártatlanok százaival, ezreivel.
A Carnajev testvéreket és anyjukat terroristának, egyik lánytestvérüket drogdílernek tartják – míg a CIA kapcsolatokkal rendelkező nagybácsit (Uncle Ruslan Carni), aki a testvérekről negatívan nyilatkozott, igazi rendes amerikai polgárnak tartják.
Az alternatív média és a gondolkodásra még képes emberek a világ minden tájáról összefognak, és próbálnak az események mögé látni. Fotókat, hang– és videofelvételeket elemeznek, reményeik szerint egy napon fény derül mindenre.
A merénylettel kapcsolatos történések, halálesetek és gyilkosságok sok kérdést vetnek fel (a Carnajevet megölő két FBI ügynök is véletlenül elhalálozott azóta helikopteres gyakorlatozás közben), melyekre egyelőre még nem rendelkezünk kielégítő válaszokkal – csak sejteni lehet, hogy a szálak elvarrása történik.
Egy biztos, a kormány nyeregben érzi magát, s azt gondolja, bármit megtehet.



Független vizsgálatot követelnek Todashev ügyében

 

Ibragim Todashev özvegye és barátai független vizsgálat lefolytatását követelik a múlt heti FBI kihallgatással kapcsolatban, melynek során a 28 éves Ibragim életét vesztette.
A CAIR („Council on American–Islamic Relations” – Amerikai – Iszlám Kapcsolatok Tanácsa ) által szervezett sajtótájékoztatón elmondták, Todashev fegyvertelen volt, amikor megölték. A CAIR képviselője, Hassan Shibly elismételte; az egész ügy lényege, hogy a bűnüldözők egy fegyvertelen emberre lőttek rá hétszer.
(A CAIR Amerika legnagyobb muszlim polgári szabadságjogi érdekképviseleti szervezete, amely a civilek érdekképviseletével foglalkozik. Központja a Capitol Hill-ben Washington DC-ben található, de regionális irodákkal is rendelkeznek Amerika-szerte. )
Amikor a családtagok azonosították a holttestet a múlt héten, fej és szív körüli lövéseket figyeltek meg az elhunyt testén. Reni Manukya, Todashev felesége elmondta, hogy Ibragim és Tamerlan Carnajev ismerték egymást, de nem voltak közeli kapcsolatban, és a férjének a 2011-ben történt massachusettsi hármas gyilkossághoz semmi köze nem volt. Az FBI szerint Todashev bevallotta, hogy Tamerlan Carnajevvel együtt érintettek az ügyben. Ám a feleség ezt cáfolja. A nyomozóhatóságoknak lehetőségük van lehallgatni a hívásokat és lekövetni az üzeneteket, és ezek szerint csak mindennapi dolgokról váltottak egymás között néhány üzenetet. A két férfi sosem állt szoros kapcsolatban egymással – állítja a feleség.
Todashevet az FBI által történt kihallgatása során megölték, s jelen álláspontjuk szerint felülvizsgálják a kihallgatás körülményeit. Tanúkat fognak kihallgatni és minden rendelkezésre álló információt összegyűjtenek. Alapos, objektív és gyors felülvizsgálati eljárást ígérnek.
Todashev barátja, Khusen Taramov elmondta, hogy már többször kihallgatták barátját, de sosem gondolta, hogy az utolsó interjúnak ilyen eredménye lesz. „Úgy éreztem, nem is tudom, mint akit becsaptak. Így éreztem, mert nem tudtam elhinni. Elhitették velünk, hogy minden rendben. Minden a legjobb úton halad. Tehát, bíztam bennük.”
Taramov ígéretet tett Todashevnek, hogy a világ elé tárja Todashev valódi történetét.

Todashev özvegye, barátai és a CAIR szeretnék, ha fény derülne arra, hogy az FBI túlerőben volt-e a férfival szemben, jogait megsértették és hogy valójában nem önvédelemből ölték meg.
AZ FBI még nem ismerte el hivatalosan, hogy Todashev fegyvertelen volt, amikor lelőtték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése