2013. július 16., kedd

A Gondolatrendőrség figyel téged!

A Gondolatrendőrség figyel téged

Nagy Testvér és Gondolatrendőrség a Twitteren – A Facebook is követi?


- A Twitter kiadta az antiszemita bejegyzések szerzőinek adatait a francia igazságszolgáltatásnak -


Hír és vélemény:

Twitter logoHír: A Twitter pénteken bejelentette, hogy átadta a francia igazságszolgáltatásnak azokat az adatokat, amelyekkel azonosíthatók azon antiszemita bejegyzések szerzői, amelyek miatt eljárás indult a mikroblog szolgáltatója ellen.

A Franciaországi zsidó diákok uniója (UEJF) más egyesületekkel együtt azt kérte az igazságszolgáltatástól, hogy kötelezze a Twittert azoknak az adatoknak a közlésére, amelyek alapján azonosítható, hogy ki írt francia nyelvű antiszemita üzeneteket 2012 októberében unbonjuif (egyjózsidó), illetve unjuifmort (egyhalottzsidó) álnévvel a mikroblogon. A párizsi legfelsőbb bíróság januári döntésében kötelezte a Twittert az antiszemita bejegyzések szerzőinek azonosítására.

Az igazságszolgáltatás azt kérte az amerikai szolgáltatótól, hogy “két héten belül” adja ki az egyesületeknek a törvénytelen bejegyzések szerzőinek azonosításához szükséges adatokat, akiknek fiókjait egyébként már 2012. októberében lekapcsolták. A döntést a Twitter megtámadta a fellebbviteli bíróságon, amely június 12-én megerősítette a legfelsőbb bíróság döntését.

Az adatok átadásával “lezárul a vita az UEJF-fel” és “a felek megegyeztek, hogy folytatják az együttműködést a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen harc érdekében a nemzeti törvénykezések tiszteletben tartásával” – olvasható a Twitter közleményében.

Stéphane Lilti, a zsidó szervezet ügyvédje még januárban annak a reményének adott hangot, hogy ezzel a “kiváló döntéssel a jövőben megszűnik a büntetlenség érzése, amely a melegágya volt a kilengéseknek”. Akkor Alexandra Neri, a San Franciscó-i székhelyű cég ügyvédje azt mondta, mivel az adatokat az Egyesült Államokban tartják nyilván, egy ilyen francia bírósági döntést egy amerikai bírónak is jóvá kellene hagynia. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az eljárás az amerikai alkotmányba ütközne, amely a véleménynyilvánításnak szinte korlátlan szabadságot biztosít.

MTI

A Szabad Riport véleménye:

A szólásszabadság alapvető emberi jog. – És a szólás utáni is…

George Orwell 1984A fenti szövegből ez a kedvenc részünk: …”Ezzel a kiváló döntéssel a jövőben megszűnik a büntetlenség érzése, amely a melegágya volt a kilengéseknek…” – Bizony az ügyvédnő szavai teljes mértékben beleillenek az alábbi történetbe: 1984 – George Orwell. – Eszünkbe jut a “Gondolatrendőrség” és a “Nagy Testvér” nyomasztó alakja is.

Csakhogy mostmár 2013-at írunk. Forgatnák az idő kerekét visszafelé. – De eddig a világtörténelemben, ez tartósan senkinek sem sikerült. Minden egyes ilyen próbálkozás, csak sietteti az adott diktatúra bukását.

Ezen kívül, álláspontunk szerint; a Twitter törvénytelenül is járt el, – mert végeredményben egy magánszemélyekből álló egyesületnek (és nem a hatóságnak), – adta ki az általuk kifogásolt tartalmak szerzőinek személyes adatait, – melyek az Amerikai Egyesült Államok területén voltak nyilvántartva. Ezzel megsértette az USA szólásszabadságról szóló törvényeit, melyeket az Egyesült Államok Alkotmánya biztosít mindenki számára, légyen az bárki.

És, ha ezt a Twitter megtette, akár következhet a Facebook is. – Fel het rá készülni.

“Historia est magistra vitae” – A történelem az élet tanítómestere. – Vannak, akik tanulnak, és vannak, akik nem. – Ezek magukra vessenek. Minden egyes ilyen döntés, minden ilyen próbákozás a szólásszabadság elfojtására, – a visszájára fordul és tovább gyengíti a fennálló rendszer láncszemeit. – És mint tudjuk, az egész lánc minőségét, – mindig a leggyengébb lánszem határozza meg…

A leggyengébb láncszem :)SzRTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése