Sokszor
úgy térsz haza a vásárlásból, hogy egy helyre lepakolod az összes friss
zöldséget és gyümölcsöt, aztán már le is léptél pihenni? Habár a
cipekedés után jólesik a lazítás, ez mégsem helytálló megoldás – már ha
hosszabb ideig szeretnéd frissen megőrizni a táplálékot!
Amennyiben
helyesen raktározod őket, a friss élelmiszerek több ideig képesek
magukban tartani tápértéküket és aromájukat. Ehhez nem kell profi
szakácsnak lenned, elegendő ha tovább olvasol.
1. Paradicsom
Sose
tedd a paradicsomokat a hűtőbe! Inkább tárold őket szobahőmérsékleten,
amelyben képesek három napig is elállni. A hidegtől ugyanis megpuhulnak,
és ízükből is sokat veszítenek.
2. Burgonya és hagyma
Mindkettő
kiválóan tárolható papír- vagy textilzsákban, sötét helyen, közel egy
hónapig. Viszont sose tedd őket egy helyre, ugyanazon tárolóba,
mivelhogy a hagyma kiszívja a krumplik nedvét, és etilén nevű anyagot
bocsát ki, amely felgyorsítja a burgonya öregedési folyamatát.
3. Alma
Amennyiben sokáig szeretnéd élvezni az erős aromáját, tedd az almát a hűtőbe, egy műanyag tasakban.
4. „Füvek”
A
friss petrezselyemzöld, menta, koriander egy hétig is eláll a hűtőben,
műanyag tasakban. A csombor és a rozmaring két hétig bírja, a
bazsalikomnak viszont nincs mit keresnie az alacsony hőfokokban, ugyanis
levelei azonnal bebarnulnak. Ez utóbbit tedd egy pohár vízbe, takard le
egy műanyag tasakkal, és szobahőmérsékleten tárolhatod kb egy hétig.
5. Citrusfélék
A
citrusfélék akár három hétig is elállnak a hűtőszekrényben. Ha a bennük
rejlő lére volna szükséged, vedd ki őket a hűtőből, majd néhány óra
melegedés után a konyhában, csavard ki őket.
Mely gyümölcsöket és zöldségeket ajánlott még hűtőben tárolni? A kajszibarackot, erdei gyümölcsöt, brokkolit, káposztát, sárgarépát, szőlőt, karfiolt, tököt, valamint gombát.
A szobahőmérsékletet a következők szeretik: banán, uborka, padlizsán, gyömbér, ananász, húsos paprika, narancs.
http://filantropikum.com/6-hatekony-tarolasi-modszer-a-zoldsegek-es-gyumolcsok-eseteben
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése