2013. augusztus 12., hétfő

6 hatékony tárolási módszer a zöldségek és gyümölcsök esetében

Sokszor úgy térsz haza a vásárlásból, hogy egy helyre lepakolod az összes friss zöldséget és gyümölcsöt, aztán már le is léptél pihenni? Habár a cipekedés után jólesik a lazítás, ez mégsem helytálló megoldás – már ha hosszabb ideig szeretnéd frissen megőrizni a táplálékot!
 

Amennyiben helyesen raktározod őket, a friss élelmiszerek több ideig képesek magukban tartani tápértéküket és aromájukat. Ehhez nem kell profi szakácsnak lenned, elegendő ha tovább olvasol.

1. Paradicsom

Sose tedd a paradicsomokat a hűtőbe! Inkább tárold őket szobahőmérsékleten, amelyben képesek három napig is elállni. A hidegtől ugyanis megpuhulnak, és ízükből is sokat veszítenek.

2. Burgonya és hagyma

Mindkettő kiválóan tárolható papír- vagy textilzsákban, sötét helyen, közel egy hónapig. Viszont sose tedd őket egy helyre, ugyanazon tárolóba, mivelhogy a hagyma kiszívja a krumplik nedvét, és etilén nevű anyagot bocsát ki, amely felgyorsítja a burgonya öregedési folyamatát.

3. Alma

Amennyiben sokáig szeretnéd élvezni az erős aromáját, tedd az almát a hűtőbe, egy műanyag tasakban.

4. „Füvek”

A friss petrezselyemzöld, menta, koriander egy hétig is eláll a hűtőben, műanyag tasakban. A csombor és a rozmaring két hétig bírja, a bazsalikomnak viszont nincs mit keresnie az alacsony hőfokokban, ugyanis levelei azonnal bebarnulnak. Ez utóbbit tedd egy pohár vízbe, takard le egy műanyag tasakkal, és szobahőmérsékleten tárolhatod kb egy hétig.

5. Citrusfélék

A citrusfélék akár három hétig is elállnak a hűtőszekrényben. Ha a bennük rejlő lére volna szükséged, vedd ki őket a hűtőből, majd néhány óra melegedés után a konyhában, csavard ki őket.
Mely gyümölcsöket és zöldségeket ajánlott még hűtőben tárolni? A kajszibarackot, erdei gyümölcsöt, brokkolit, káposztát, sárgarépát, szőlőt, karfiolt, tököt, valamint gombát.
A szobahőmérsékletet a következők szeretik: banán, uborka, padlizsán, gyömbér, ananász, húsos paprika, narancs.

http://filantropikum.com/6-hatekony-tarolasi-modszer-a-zoldsegek-es-gyumolcsok-eseteben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése