2013. szeptember 4., szerda

"Az orosz nem ellensége a magyarnak..."

Megérkezett Oroszországba az a könyv, amely bestseller lett Magyarországon. Ez a regény Natalija Nyikityina "Hazatérek hozzád" című műve, amely a háborúról, egy magyar pilóta és egy orosz lány szerelméről szól, a kegyelemről és megbocsájtásról, és ami a legfontosabb, a megvilágosodásról, amelyhez a tiszta lelkű ember jut el. A bemutató szerepel a 26. Nemzetközi Könyvvásáron, amelynek díszvendége Magyarország.

A kiállításon való magyar részvétel egyik legfontosabb eleme e könyv debütálása lett. Miben rejlik a történet különlegessége, amelyet a Magyarországon élő orosz írónő mesél el?
Sikerült megteremtenie egy igazi és megérintő történetet a magyar Imre hadnagyról, akinek az életét megmenti az ő orosz szerelme, Olga - osztotta meg benyomásait a könyvről Anatolij Alekszejev, az Orosz-Magyar Baráti Társaság alelnöke. A pilóta úgy gondolta, hogy Magyarország szabadságát védelmezi, de kezd rájönni arra, hogy az orosz nem veszélyeztetik azt, hanem sokkal inkább a német ambíciókért harcol. Imre repülőjét lelövik, ő pedig egy kunyhóban találja magát, ahol az életüket kockáztatva, a sebesült ellenséget ápolja Ignat nagyapa és az unokája, Olga. Ő elhagyja őket, hogy ne tegye ki őket a veszélynek, majd orosz fogságba esik, átgondolja az életét és gyűlölni kezdi a háborút. A főhős rájön Ignat nagyapa szavainak értelmére: "Az orosz nem ellensége a magyarnak".

Valóban igaz lenne az elmondott történet? Igen, az! - mondta Szergej Filonyenko, a Voronyezsi Pedagógiai Egyetem rektora:

A magyar tiszt gondolatai Nyikityina regényében abszolút egybeesnek azokkal, amelyeket az archívumban eltöltött 30 éves munkám során olvastam a Donon harcolt magyarokról szóló dokumentumokban. Ők nagyon kínozta egy kérdés: itt, több mint kétezer kilométerre Budapesttől, egy igaz ügyért harcolok, védve Magyarországot, ahogy azt mondták nekem, mielőtt a frontra küldtek volna? Ez a kétség sok magyar katonát gyötört. A könyv egyedisége abban rejlik, hogy valósak a megjelentetett figurák, sőt maga a történet is, hiszen számos olyan dokumentált eset ismert, amikor az orosz családok magyar sebesülteket ápoltak.

Alekszander Kirillin hadtörténész sok éven át foglalkozott az orosz Honvédelmi Minisztériumban a háborús sírok problémájával. Ő beszélt a népeink nehéz múltjáról, beismerte, milyen nehezen győzték meg az oroszokat arról, hogy szükség van az ellenség sírhelyének az ápolásához.

Hiszen ugyanott, a Donnál, 1942-ben a szovjet hadsereg egész alakulatai haltak meg, amelyeket a 2. magyar hadsereg vett körül. A háború minden egyes családra kihatott. Azonban minél jobban távolodunk ezektől az eseményektől, annál több könyörületre és megértésre bukkanunk arról, hogy ki is áll a front másik oldalán.

Ugyanerről beszélt a Hazatérek hozzád c. regény bemutatóján Baranyi András, a Magyar Kulturális és Információs Központ igazgatója:

Magyarországon 3200 település van és ebből háromezerben található a szovjet katonáknak állított emlékmű, ahogyan magyar emlékművek is vannak Oroszországban. Az elesett katona már nem ellenség. Az áldozatokra való megemlékezés arra szólít fel bennünket, hogy megakadályozzuk a háború borzalmainak a megismétlődését. Ebben rejlik Natalija Nyikityina könyvének mély mondanivalója, amely segít abban, hogy az oroszok és a magyarok túllapozzanak a közös történelem nehéz oldalán.

Hozzátesszük, hogy a regény az orosz Olma Press Group kiadó gondozásában jelent meg, ma jelentősnek számító 30 ezres példányszámban.
http://hungarian....magyarnak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése