2013. szeptember 11., szerda

Sokan támogatják az orosz kezdeményezést

Több állam is bejelentette, hogy támogatja azt az orosz kezdeményezést, mely szerint Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá valamennyi vegyi fegyverét. Ezzel Oroszország sok államot húz ki abból a csávából, amibe belekeveredett.  Az USA-nak nem marad semmilyen elfogadtatható jogalapja a további fenyegetőzéshez. Szíria többször jelentette ki, hogy nem használt, nem használ és nem is fog saját területén vegyi fegyvereket használni. Így nincs vesztenivalója. A nemzetközi felügyeletben amúgy is benne lesz Irán és Oroszország is, tehát a fegyverek lefoglalása, ellopása elleni védelmet már a nemzetközi csoportnak kell biztosítania. 
A moszkvai felvetéssel kapcsolatosan már John Kerry amerikai külügyminiszter is nyilatkozott, hogy Szíria elkerülheti a bombázást, ha átadja vegyi fegyvereit egy nemzetközi ellenőrző csoportnak.
Eközben az USA Today egy érdekes információt közölt. 1239 halálraítéltet küldött Szaúd-Arábia Szíriába harcolni Asszad rendszere ellen. Cserébe otthoni családjuk zsoldot, ők pedig kegyelmet kaptak. Ezzel gyakorlatilag a gyilkosságért, nemi erőszakért, rablásért halálra ítélt bűnözőket szabadítottak rá Szíriára. Ezek között voltak afgán, egyiptomi, pakisztáni, jemeni, és egyéb muszlim területek bűnözői.
Egy nemzetközi szakértői csoport az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 24. ülésén meggyőző bizonyítékokat adott át arról, hogy a vegyi fegyver támadás következményeiről készült felvételek már jóval a 21-ei támadás előtt elkészültek. Ez az orosz külügyminisztérium kedden közzétett közleményében olvasható. A közlemény arra is kitér, hogy szemtanúk tanúvallomása is bizonyítja, a szíriai terroristák használtak vegyi fegyvert. 
Hídfő.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése