2013. szeptember 11., szerda

Csak romák maradtak az olasz iskolában

Kudarcot vallottak az olasz és roma diákokkal indított vegyes osztályok az északolasz Landiona településén, ahol az olasz gyerekeket szüleik kivették az iskolából. Máshol a bevándorló gyerekek száma jelent gondot.

Feszültség övezte a szerdán kezdődő tanévet a 600 lakosú piemonti Landionában, ahol az általános iskolában csak a roma gyerekek maradtak. Az olasz diákokat szüleik átíratták a szomszéd település iskolájába. 12 olasz gyerek hagyta el az iskolát, 25 cigány kisdiák maradt, de közülük csak hatan járnak rendszeresen iskolába – jelentette a Corriere della Sera napilap. „Túl sok a roma. A roma családok a menzát sem fizetik!” – mondták az olasz szülők, akik szerint nem a romákat, az olasz gyerekeket diszkriminálják.
Marisa Albertini polgármester csütörtökön tagadta, hogy diszkrimináció történt volna a településen húsz éve élő cigányokkal szemben. Szerinte a szülők egyszerűen iskolát váltottak. Arra emlékeztetett, hogy a gyerekhiány miatt tíz évvel ezelőtt bezárás fenyegette a helyi iskolát, amelyet a roma gyerekek beiratkozásával sikerült fenntartani. Súlyosnak nevezte a történteket Francesco Cavagnino, az önkormányzat kisebbségi felelőse, aki szerint Landiona nem rasszista, de mindez rossz színben tünteti fel az egész települést. Az ügyben parlamenti interpelláció is indult.

Az iskolások nagy része bevándorló

A lombardiai Costa Volpino általános iskolájában az első osztályos olasz tanulók szülei szintén kivették gyerekeiket a külföldi diákok túl nagy száma miatt. Az alig húsz fős osztályban 14 a bevándorló kisgyerek. Az olasz diákok megtartása érdekében az iskola erre két külön osztályt indított, két csoportra osztva a külföldieket. A piemonti Torinóban az idei tanévtől lépett életbe az az önkormányzati program, amelynek keretében a város cigánytelepein élő gyerekeket mindennap iskolába kísérik.
Olaszországban a héten 9 millió gyerek kezdte el a tanévet az óvodától a gimnáziumig. A tanulók jelentős része bevándorló családban született, különösen nagy az arányuk az északi tartományokban.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése