2013. november 1., péntek

“A világ urai” – a Forbes listája alapján


Putyin a legbefolyásosabb elnök a világon. – Második; Obama, – harmadik; Xi Jinping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára, a Kínai Népköztársaság elnöke.

“A 72 ember, aki uralja a világot” – címmel jelentetett meg egy cikket a Forbes magazin. Az amerikai felső tízezer általuk legtekintélyesebbnek tartott lapja, – nyilvánosságra hozott egy 72 főből álló listát; melyen a felméréseik alapján, a világ, legbefolyásosabb, legerősebb, legnagyobb hatalmú elnökei, – politikusok, pénzemberek, üzletemberek, vállalkozók és cégvezetők, valamint befolyásos milliárdosok szerepelnek.
“Ki az erősebb? Az egykori szuperhatalom jelenlegi autokratikus vezetője, – vagy pedig a világ jelenleg legdominánsabb országának szinte leláncolt kezű elnöke? – Nos, ebben az évben, – Putyin és Obama között eldőlt, hogy ki is az erősebb. – Ugyanis a szavazatok és értékelések alapján Vlagyimir Putyin a tavalyi második helyezéséhez képest, eggyel előbbre lépett, megelőzvén Barack Obamát – és így az orosz elnök, a világ legnagyobb hatalmú, legerősebb, legbefolyásosabb elnöke lett” – közli a Forbes.
És, hogy ez a helyezés miért is alakult így? – Erre a legegyszerűbb okokat sorolja a lap:
“Míg Putyin megszilárdította hatalmát, Oroszországot stabilizálta és visszanyerte pozícióját a világpolitikában, – addig az Obama adminisztrációra a “béna kacsa” időszak jellemző az utóbbi időben. És ez úgy tűnik, nem is változik. A legfrissebb példa erre a kormány és az amerikai állam részleges leállása nemrégiben. Melyet csak tetéz az egyre inkább eluralkodó kormányzati rendetlenség.
De természetesen nem csak erről a két emberről szól a lista, melyen 3-ként ott van a kínai elnök is, – majd a politikusok után következnek a pénzemberek, üzletemberek, vállalkozók és cégvezetők, milliárdosok, befektetők, – kik mérhetetlen befolyásukkal, erejükkel és pénzükkel, – valóban a világ jelenlegi urainak számítanak.
A Forbes szerkesztői több száz jelölt közül választották ki ezt a 72 legbefolyásosabb embert, – s szedték listába nevüket, személyüket, – az alábbi rangsorba állítván őket.
A listán balról jobbra haladva láthatjuk a sorrendben elfoglalt helyüket; (Rank), – a fotójukat, a nevükkel és a címükkel, beosztásukkal együtt; (Name, Tittle,) – valamint a politikusoknál az országukat, üzletembereknél a cégüket, szervezetüket; (Organization), – valamint az életkorukat; (Age).
Nézzék tehét a teljes listát a “Világ urairól” – ahogyan a Forbes aposztrofálta őket. – Érdekességként említhetjük a legutolsó helyezettet, ki nem más, mint Janet Yellen az Amerikai Jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) nemrégiben Obama által jelölt elnöke.

Vlagyimir Putyin a világ legbefolyásosabb elnöke Fotó Taringa net

“A 72 ember, aki uralja a világot”

A Forbes listája 1A Forbes listája 2A Forbes listája 3A Forbes listája 4A Forbes listája 5A Forbes listája 6A Forbes listája 7A Forbes listája 8
A Forbes nyomán – Fort András / Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése