2013. november 21., csütörtök

EU Konyec?

A mai nap folyamán döntött az ukrán kormány. A döntés értelmében Ukrajna nem lép be az Európai Unióba. Jövő héten kellett volna aláírni a csatlakozási szerződést. Márpedig semmit sem fognak aláírni. Az EU döbbenten fogadta az ukrán döntést. A kormány kijelentette, hogy sokkal fontosabbak számára a FÁK országokkal és a vámunió országaival folytatott kapcsolatai, mint az, amit jelenleg az EU ígérni tud.
Az egész játék egy hatalmas nagy sakkmeccs volt, és a három nagy szereplő, Ukrajna, Oroszország és az EU vívta egymással. Ukrajna igen nagy gazdasági bajban van. Nem húzhatta tovább a dolgokat, vagy ide, vagy oda kellett döntenie. Janukovics feldobta a labdát. Az pattogott is mindkét térfélen, és meg is tette mindkettő a megfelelő lépéseket.
Oroszország üzletet ajánlott Ukrajnának, és lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjon a Eurázsiai Vámunióba. Ezzel egy időben elkezdte a gazdasági nyomást is. Ukrajna mai napig gazdasági termelésének túlnyomó többségét ezekbe a régiókba adja el. Oroszország elkezdte sorra visszamondani az ukrán üzleteket, valamint beígért egy sor szigorú vámrendelkezést - amely a gázra és olajra is érvényes. Ukrajna egy év alatt a fennálló kereskedelmi kapcsolatai egy negyedét elvesztette. Bevételei rohamosan csökkenni kezdtek, és a kritikus szint alá süllyedtek. Mit ígért Moszkva? Lehetőséget a vámunión belül olcsóbb nyersanyagokra, és kereskedelmi kapcsolatokat, sőt, közös ipari fejlesztéseket.
Mit ígért az EU? Semmi egyebet, mint hiteleket. Ukrajna hatalmas gazdasági kieséseit hitelből pótolni. A belépés után, mivel az EU a NATO térfélhez tartozik, Ukrajna elvesztené katonai megrendeléseit egy perc alatt, és ezzel vége is lenne az ország gazdaságának, és politikai gazdasági kapcsolatrendszerének. Mindezt pedig nyugati felvásárlások, és hitelek pótolnák csak. Ennek felmérésére, és a háttér alkuk kisakkozására volt pár hónap. A belépés megszellőztetésétől felgyorsultak az események, és ritkán van példa arra, hogy elnökök teljes titoktartás mellett találkozzanak, de itt ez is megtörtént.
Ezen kívül az Ukrán kormány elutasított Tyimosenkó külföldi gyógykezelésére vonatkozó kéréseket is. Így a volt elnöknő továbbra is börtönben marad. Mikola Azarov miniszterelnök közölte, országa már így is jelentős veszteségeket könyvelhetett el, képtelenek lennének további veszteségeket elbírni. Egyértelműen kijelentette, hogy helyre kívánják állítani a kapcsolatokat Moszkvával. Kedden Putyin meghívta Ukrajnát egy háromoldalú egyeztetésre a vámunióval kapcsolatosan, amennyiben Kijev visszalép az EU csatlakozástól.
A kormány és a csatlakozási bizottság döntése mai nappal bejelentésre került. Feltételezzük, hogy Brüsszelben éppen a nyugtatókat kapkodják, Moszkvában meg pezsgőt bontanak. A sakkmeccs a végéhez közeledik. A kormány határozottan kijelentette, hogy a gazdaság helyreállítása leggyorsabban a vámunión belül lehetséges, az elvesztett üzleti körök vissza szerzésével együtt. Úgy fest jó irányba döntöttek.
Magyar vonatkozásban mit is jelent ez? Valamennyi terv, amely arra vonatkozott, hogy milyen lépéseket tesznek meg ha Ukrajna EU tag lesz, ezennel a múlté, vele együtt miniszterelnökünk - aki múlt héten még teljesen biztos volt a csatlakozásban - álmai is. Ugrott az országegyesítő nagy államelnök kép, a jó kis zsíros Ukrán EU üzletek, a lefizetések és a korrupt felvásárlások, melyben nyakig benne lettek volna a magyar parlament tagjai is. Ugrik a tranzitállamról dédelgetett álom is. Ugyanis most már nyilvánvalóan Ukrajna lesz majd a tranzitállam - erről bizonyosan megállapodtak Moszkvában - és ezt az EU is kénytelen lesz lenyelni. Olyan tranzitállam lesz, amelyben a gyeplőt keletről fogják. Ezen kívül erősödni fog a szláv nyomás, Moszkva amint stabilizálta magát jön a következő lépés. Most is konyec van - ahogy annak idején a Fidesz plakátolta, csak most éppen a nyugatnak.

http://www.hidfo.net/2013/11/21/eu-konyec


Photo Kremlin ru
Ukrajnát és Oroszországot összeköti a közös vallás is, a Hit. – Janukovics ukrán és Putyin orosz elnök közös istentiszteleten, – Putyin ukrajnai látogatása idején; 2013. július 27-én. Előtérben: Kirill, az Ortodox egyházfő. – Fotó: Kremlin.ru
A legfrissebb hírek szerint megjött az Ukrajnát irányító politikai elit józan esze, és az Oroszországgal és a FÁK-kal való gazdasági kapcsolataira való, – őszintének tűnő – érveléssel felfüggesztette az Európai Unióval megkötendő társulási szerződés előkészületeit.
A hétköznapi nyelvre lefordítva ez annyit jelent, hogy minden valószínűség szerint Kijev felállt az asztal mellől, és nem kíván közösködni népén, területén, és természeti kincsein a hiénával.
Csak dicsérni lehet ezt a bölcs döntést. Sejthető volt ez a végkimenetel, csak kissé érthetetlen a köztes cécó! Bár a politika – és azon belül a diplomácia, – már csak ilyen!
2ФЛОТ-4-РИА
A két testvéri országot összeköti a közös történelem, – egészen a Kijevi Rusztól, napjainkig. – Janukovics ukrán és Putyin orosz elnök közös megemlékezésen, – Putyin ukrajnai látogatása idején; 2013. július 28-án, – amikor is Szevasztopol 7 hónapos ostromában (1941-42) elesett ukrán és orosz hősök emlékműve előtt hajtottak fejet. – Fotó: RIA
A jelek szerint a kijevi vezetés hallgatott népére, szívére, eszére – és Moszkvára. A Kreml, – érthetően, – nem nézte jó szemmel a nyugati hiénacsorda nyálcsorgó ólálkodását a testvérország környékén. Mert lássuk be: viták ide-viták oda, a két ország és a két nép közös történelmi múltja, közös kultúrája további együttműködésre predesztinálja Ukrajnát és Oroszországot. De persze ebbe az együttműködésbe szilárdan beletartozik a “kistestvér” Belorusszia is! – A fentiek okán!
A mély gazdasági, politikai és identitásválsággal küszködő Nyugat-Európa számára pedig létfontosságú lett volna legalább a gazdasági bajaira némiképp gyógyírt jelentő Ukrajna megkaparintása. Időlegesen tudta volna tompitani a hasogató gondokat, de ez a farmacia kifogyott a patikából.
Misa, – a patikus – kiszólt: NYETU!
A cionatlantista hiénacsorda rövid időn belül másodszor volt kénytelen korgó gyomorral, – farokbehúzva visszakozni a kövér zsákmány reményével kecsegtető rekettyés szélétől! – Grúzia után Ukrajnát sem sikerült becserkészni! Ha úgy tetszik-Misa figyelt.
Az ukrán politikai vezetés pedig belátta: csatlakozása a rablóhordához öngyilkossággal felérő cselekedet lenne a részéről. Ukrajna inkább a TESTVÉRT VÁLASZTOTTA! A büszke közös múltat, és a szó szerint értelmezendő szebb jövőt.
Ukrajna ezúttal bölcsen döntött!
2ФЛОТ-6-РИА
Összeköti őket a közös védelmi koncepció. – Jelenleg is az Ukrajnához tartozó Szevasztopolban található az Orosz Fekete-tengeri flotta bázisa. – Fotó: RIA
E sorok beszerkesztését közvetlenül megelőzően a szerző, – több telefonbeszélgetést is folytatott Kárpátaljától, – Kijeven keresztül Odesszáig. Magyarokkal, ruszinokkal, lengyelekkel, románokkal, ukránokkal. Zömmel egyszerű ukrán állampolgárokkal.
Arra voltam kiváncsi, hogy ők, – egyszerű ukrán állampolgárok. – miként értékelik a mai kijevi döntést?
Számomra magától értetődően helyeselték. Egytől-egyig! Tudni kell: a megkérdezettek mind Nyugat-Ukrajnában élnek!
“Ezerszer együtt inkább az oroszokkal, – mint az EU-val!” – csengtek össze a vélemények.
Volt olyan sepetivkai beszélgetőpartnerem, aki a történek miatti zsidó dühöngést nevezte az utóbbi tiz év legszebb, élményének.
- Vonyít néhány jevréj, – de ez itt Galiciában várható volt! – mondta. – Végre Ukrajna érdekei szerint döntött a kormány, és nem úgy, ahogy ezek szerették volna! Eddig minden úgy történt, ahogy ők akarták, – de a finálé rosszul jött ki nekik! Az ő vinnyogásuk zene az ukrán füleknek, muzsika az ukrán léleknek! Állitólag már holnap fohászkodni akarnak Vinnyicán! Jobban tennék pedig, ha mindahányan inkább Jeruzsálemben fohászkodnának!
A mai nappal Ukrajna új útra lépett! A régi-új útra! A biztonságot jelentő régi-új, de már kitaposott útra. Itt már nem érheti őket meglepetés, nem lesz gáncs! Testvér mellett fog menni!
Igazságtalanság lenne részünkről nem kiemelni ennek a mai kijevi döntésnek az egyik korántsem mellékes kikényszerítőjét; Ukrajna Kommunista Pártját! Nagyon sokat tettek ők az ukrán kormány észre térítéséért! Hatalmas munkát végeztek a közvélemény mozgósitása érdekében, – az uniós paktum megkötése ellen! Ez a siker az ő sikerük is!
bf1eba04ebf2abdbbb0c02614b5f4776
Az EU ellenes Ukrán Kommunista Párt, – Ukrajna népéért áll ki mindig és mindenkor. – Két évtizede a nyugati pénzügyi befolyás ellen küzdenek, mely teljes nyomorba döntené az ország népét, – ha tehetné.
Gratulálunk a KPU-nak, és Ukrajnának!
Gratulálunk Ukrajna népének a bölcs, előrelátó döntéshez!
MAGYARORSZÁG NÉPE! ELŐTTÜNK A KÖVETENDŐ PÉLDA!
Bal-Rad – SzRTI



Ukrajna kártérítést akar az EU-tól


Nem elég, hogy az ukrán kormány felmondta a tárgyalást az Európai Unióval tervezett társulási egyezményről, már kártérítést kérnek az EU-tól a FÁK-piacon elszenvedett veszteségre hivatkozva. Erre utalt Jurij Bojko ukrán miniszterelnök-helyettes Kijevben.
“A kormány szünetelteti a tárgyalásokat az egyezményről. Egyelőre azt kell megértenünk, hogy Európa miként egyenlíti ki az ipari termelés ukrajnai csökkenését és a FÁK-államokhoz fűződő kapcsolatok gyengülését. Különben az országunk gazdaságát kár éri, ami negatívan fog kihatni polgáraink életszínvonalára” – magyarázta Bojko a RIA Novosztyi jelentése szerint. Az orosz hirügynökség arról is hírt adott, hogy az ukrán kormány felkérte az ország nemzetbiztonsági és védelmi tanácsát, vizsgálja meg, milyen problémát vet fel az Oroszországhoz fűződő kereskedelempolitikai és gazdasági kapcsolatok romlása. “E kapcsolatoknak nem csupán gazdasági befolyása van, hanem máris többek között olyan szociális és gazdasági problémákat vetnek fel, amelyeket a nemzetbiztonsági tanács szintjén kell kezelni” – hangoztatta az ukrán miniszterelnök-helyettes.
Bal-Rad komm : Milyen ismerős történet?! A cionatlantisták-csakúgy mint hazánk esetében-elkezdték különböző hamis igéretekkel az ukrán gazdaság teljesitményének a lecsökkentését, piacait megpróbálták megkaparintani! Nyilvánvaló, hogy Ukrajna gazdaságát már eddig is óriási károk érték!
Ám a hiénacsorda most először kénytelen szembesülni azzal, hogy az általa okozott kár megtéritését követelik tőle!
Nyilvánvaló, hogy nem akarnak majd fizetni! Csakhogy ezúttal más az alapállás! Mert eddig a becserkészett zsákmány-tagként már nem követelt-nem követelhetett!
Igen ám-DE EBBEN A KÉRDÉSBEN MISÁNAK IS LESZ NÉHÁNY KERESETLEN SZAVA A HIÉNAFALKÁHOZ!

Meg hát Oroszországnak eszközei is vannak, hogy “megtámogassa” Ukrajna kártéritési igényeit!
Nem elég az EU-nak, hogy megugrott a préda-még fizethet is az orvvadászatért!
Ami pedig egyenesen ajánlatos is a számára! Mert könnyen lehet a bumm után brumm-brumm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése