2013. november 21., csütörtök

Ragaszkodnak a minimálbér bevezetéséhez a német szociáldemokraták.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) csak akkor lép kormányra a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel, ha bevezetik az egységesen kötelező minimálbért és kiterjesztik a kettős állampolgárság intézményét. Az SPD óránkénti 8,5 eurós minimálbér bevezetését szorgalmazza. A német munkavállalók nagyjából 17 százaléka ennél kevesebbet keres. (Egy nyolcórás, teljes munkaidős dolgozó minimálbére magasabb lehet 1400 eurónál – azaz 290 forintos euróárfolyamon átszámítva 406 ezer forintnak megfelelő összeg.)
Az Európai Unió országai közül 21-ben van törvényben rögzített minimálbér. Néhány országban – mint például Németországban is – jelenleg ágazati minimálbér van, szektoronként megállapodnak a cégek és a szakszervezetek, hogy mennyi legyen a legalacsonyabb munkabér.
Kettős állampolgárságot csak uniós tagországok és Svájc állampolgárai szerezhetnek majd Németországban megkötések nélkül, ez főleg a több mint 3 millió török származású lakost érinti hátrányosan.
A tervek szerint a koalíciós szerződést november végére dolgozzák ki. Az SPD-nél ezután kikérik a 470 ezres tagság véleményét, és akkor lépnek kormányra a CDU/CSU-val, ha a pártszavazáson a többség támogatja a koalíciós megállapodást. Ebben az esetben a kormány röviddel karácsony előtt alakulhat meg.
(profession)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése