2013. november 6., szerda

Nicaragua lesz Panama II

Nicaragua megépíti a Panama csatornához hasonló, két óceánt összekötő csatornáját. A terv már egy száz évvel ezelőtti elképzelés, de a bekerülési összegek miatt eddig kivitelezhetetlen volt. Most egy Kínai cég jelentkezett, hogy 50 éves koncesszió fejében megépíteni a csatornát. A előzetes tervek és szándéknyilatkozatok aláírása után azonban kiderült, hogy a cégnek nincs ilyen fajta tapasztalata, és az előzetes számítások szerint a rendelkezésére álló összeg is kevés. A terv kivitelezése ugyanis legkevesebb negyven milliárd dollár lenne.
Nicaragua hosszas latolgatás után most Moszkvát kereste meg, hogy szálljon be az építkezésbe. Az elmúlt években ugyanis az orosz tengeri szállítás, valamint a hadihajók mozgása is jelentősen emelkedett. Így talán már Moszkvának is érdeke lenne a csatorna megépítésében, nem is beszélve a gazdasági jelentőségről. Egyes elemzések szerint a felmelegedés miatt megnyíló északi utak újabb alternatívát adnak a közlekedésre, így nincs akkora jelentősége az újabb csatornának, sokkal inkább a keleti régió és Kína gazdasági terjeszkedéséről, és befolyásának növeléséről lehet szó.
A csatorna azonban nagyon nagy dilemma elé állítja a mérnököket. Ugyanis a csatorna útvonala keresztül menne a Nicaragua Tavon, és amennyiben nem tudják valahogy megoldani, hogy a sós és édes víz ne keveredjen, súlyos ökológiai katasztrófát okozhatnak a világ egyik legnagyobb édesvízi tavában. A Nicaragua Tó önmagában is egy természeti csoda. Hajózásra sem kifejezetten alkalmas, arra is külön hajóutat kellene kialakítani, de ez a kisebbik gond. A Karib Tenger és a Csendes Óceán vízének ráengedése a tóra jelentené az igazi bajt. A tó élővilága kipusztulna, és megszűnne Nicaragua legnagyobb édesvíz készlete, veszélyeztetve a lakosság vízellátását is. Vagy pedig a kínai mérnököknek legalább akkora technikai csodát kellene művelnie, mint a világ legmagasabban futó vasútvonalának megépítésekor tették.
Hídfő.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése