2013. december 27., péntek

Lopós Kalasnyikov


Kép: felül egy német géppisztoly amit 1944-ben a lakosságnak adtak ki, mellette a STG44-amiről Kalasnyikov másolgatott. Előbb a német STG44 adatai, alatta az AK-47 adatai, alul a magyar Danuvia, Király tervezésű géppisztolyai









LOPÓS OROSZOK
A hazai hírekben dicsőítik a lopós orosz fegyvertervezőt, Kalasnyikovot, de a lopásáról mindenütt hallgatnak. Azt terjesztették el Kalasnyikov AK-47-es géppisztolyáról, hogy az az ő egyedi zsenális találmánya, ami nem igaz. Kalasnyikov gőgösen kijelentette, hogy mutassanak még egy olyan géppisztolyt, ami jobb az övénél. Majd mutatunk! De előbb még annyit, hogy a Kalasnyikov valóban jó fegyver és azért is terjedt el a legjobban a világon, mert előállítása olcsó és lövési adatai jók és nem utolsó sorban igénytelen fegyver. Bár az nem igaz, hogy strapabíró, mert ha egy tár kilövése után egy másik tárral kezdünk lőni, akkor kezd olvadozni a fegyver csöve, mivel nincs hűtése. Lényeg az, amit az MTI hírébe a Szentkorona Rádió cikkrészletében megjegyzést fűzött. Miszerint a ravaszdi és csaló Kalasnyikov csak 1947-ben jött ki a fegyverével, mivel az 1944-es német STG44-et addig másolgatta és tanulmányozta. Ha megnézzük a német és orosz fegyvert, azonnal szembeötlik, hogy az orosz nagyon hasonlít nemcsak külsejében, hanem szerkezeti megoldásaiban is a német fegyverre. Érdekes, hogy az orosz is görbült tárat használt és ugyanannyi lőszer van a tárban, mint a németnél. Nem is soroljuk a többi hasonlóságot, tény az, hogy az orosz másolat le lett egyszerűsítéve. Persze Kalasnyikov másolásának voltak előzményei is. Pl. a híres dobtáras orosz PPS géppisztoly, ami szintén nem orosz találmány és csak 1941-re fejlesztették ki. Ez az amerikai gengszterek dobtáras géppisztolyainak az utánérzése. Tehát ott is megvolt az előzmény. S ha már a fegyvereknél tartunk, sehol sem dicsőítik a híres magyar Király géppisztolyt (tervezőjéről elnevezve), amit a Danuvia gyár gyártott 1939-1944 között, ami szintén vetekedett a Kalasnyikovval, de azt évekkel megelőzte!

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/lop%C3%B3s-kalasnyikov


Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra pénteken Mihail Kalasnyikovot az Oroszországi Föderáció katonai temetőjében, a Moszkva környéki Mityiscsi település közelében.

Az AK-47-es gépkarabély legendás hírű tervezője ravatalánál megjelent Vlagyimir Putyin orosz államfő, Szergej Sojgu védelmi miniszter, valamint Szergej Ivanov, az államfői hivatal vezetője is.
Az altábornagyi rangban lévő, számos magas állami kitüntetéssel és külföldi elismeréssel rendelkező konstruktőr az első neves személyiség, akit a nyáron felavatott orosz szövetségi katonai temetőben helyeztek végső nyugalomra. Utolsó útjára az általa tervezett fegyverből leadott díszlövésekkel kísérték.
Izsevszkben, Kalasnyikov egykori lakóhelyén kedden és szerdán mintegy 60 ezer ember járult a híres tervezőnek az ottani ortodox székesegyházban elhelyezett ravatalához. Kalasnyikov egyébként nem volt hívő.
Arkagyij Bahin orosz védelmi miniszterhelyettes temetési beszédében azt hangoztatta, hogy Mihail Kalasnyikovot Oroszország jelképének lehet nevezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése