2013. december 27., péntek

Szíriai-orosz olaj megállapodás

Moszkva és Damaszkusz megállapodott, hogy az orosz olajipari vállalat, a Soyuzneftegas 90 millió dolláros befektetést valósít meg az új szíriai olajlelőhelyek kitermelésére. Azt a lelőhelyet, melyre eredetileg Izraelnek fájt a foga, és amelyen a feltárások kezdeti szakaszban vannak, az orosz cég segítségével Szíria fogja kitermelni.
Első fázisban az oroszok 15 millió dollárból elkezdik a próbafúrásokat, a fúrótornyok elhelyezéséhez. Második fázisban a kitermelő egységeket helyezik el, majd végül kiépítik az infrastruktúrát. A szír állam a nyersanyaggal száll be az üzletbe, és így hoznak létre egy orosz-szíriai közös vállalatot a kitermelésre. A kitermelés és szállítás központjai Tartus és Banya városai lesznek. Várhatóan több ezer embernek adnak munkát, és sok milliárdos bevételre számítanak.
A szíriai gazdasági miniszter kijelentette, hogy a bevételekből első sorban a háborúban megsérült utakat, vasutakat, és az ipar újraindításához szükséges infrastruktúrák felújítását akarják finanszírozni. A háború alatt a szíriai olaj kitermelés 90 százalékkal esett vissza. Szükséges az ágazat újraindítása, és ez most az orosz segítség nélkül nem lenne kivitelezhető.
Úgy értékeljük, hogy ezek után egyértelmű, ki győz a szíriai háborúban. Az oroszok nem fektettek volna be ekkora összeget, ha nem mennének biztosra. A maradék terrorbandák felszámolása van már csak hátra, és a gazdaság újraindítása is rövidesen megkezdődik.

http://www.hidfo.net/2013/12/27/sziriai-orosz-olaj-megallapodas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése