2013. december 31., kedd

Pénzt kapnak az államtól a romagyilkosságok túlélői

Hozzájárul az állam a romagyilkosságok túlélő sértettjei kártérítéséhez, azonban ennek az a feltétele, ha lemondanak az állammal és szerveivel szembeni egyéb követeléseikről a bűncselekményekkel összefüggésben. Döntött a kormány a 2008-2009-es romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és az elhunyt áldozatok hozzátartozóinak megsegítéséről. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. A pénzt a költségvetésből fizetik ki. Az áldozatok közvetlen hozzátartozói és az áldozatokkal a bűncselekmények idején egy háztartásban élő túlélők is kapnak hozzájárulást káraik megtérítéséhez.
Azt, hogy kik ezek az áldozatok, illetve hozzátartozóik, a társadalmi felzárkózásért felelős miniszterrel e feladat ellátására szerződést kötött civil szervezet állapítja meg. A szerződés azzal a civil szervezettel köthető meg, aki az áldozatsegítés területén legalább egy évtizede aktív tevékenységet folytat és vállalja, hogy az áldozatokkal közvetlenül felveszi a kapcsolatot és fogadja őket, intézi a kártérítéssel kapcsolatos összes ügyet.
A miniszter a kártérítést az államháztartásról szóló törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletében meghatározottak szerint fizeti ki, ha a közvetlen áldozat lemond az állammal és szerveivel szembeni – a bűncselekményből származó – igényéről – olvasható a rendelkezésben.
A kormány idén ősszel kérte fel az emberi erőforrások miniszterét és a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy mérjék fel: kik azok, akik a romák elleni 2008-2009-es támadássorozat közvetlen sértettjei és a büntetőeljárásban kárigényt érvényesítenek, valamint a kárigény jogos mértékét is.
A Budapest Környéki Törvényszék augusztus elején tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok ügyében K. Árpád elsőrendű, K. István másodrendű és P. Zsolt harmadrendű vádlottat első fokon. Cs. István negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház.
A K. testvérek és P. 2008-2009-ben kilenc helyszínen, intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, és 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.
(MTI/Blikk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése