2014. január 7., kedd

Nem tudatlanok ezek! Csak gazemberek!

Szabó József Andor, a bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja a Krónikának adott interjújában mondta, hogy a magyar állam földvásárlásra készül Romániában. A Külügyminisztérium állítja: csak ötlet volt, kormányprogram nincs, az attasé pedig nem is adott interjút a témában. Futótűzként járta be az erdélyi magyar sajtót a hír, hogy a magyar állam földvásárlásra készül Erdélyben, az európai uniós moratórium január elsejei lejártával. Erről állítólag Magyarország bukaresti nagykövetségének mezőgazdasági attaséja beszélt a Kolozsvárott megjelenő Krónika című, Fidesz-közeli lapnak. A Külügyminisztérium szóvivője azonban a Népszabadságnak cáfolta a hírt, Zákonyi Botond bukaresti nagykövet pedig azt is tagadta, hogy a beosztottja interjút adott volna a témában.
„Van erre egy programunk, amelynek az a lényege, hogy ha valaki a földjét el szeretné adni, akkor olyan szerződést köthet a magyar állammal, amelynek értelmében életjáradékot kap, ráadásul a terület is a tulajdonában marad élete végéig. Persze felmerül a kérdés, hogy mihez kezd a magyar állam egy olyan földdarabbal, ami teszem azt egy kis székely falu határában található? Nos, egy olyan fiatalnak adhatja oda, akinek nincs földje, de szeretne gazdálkodni” – idézte az attasét a Krónika. Szabó József Andor állítólag azt is elmondta, hogy a magyar kormány az erdők és az ásványvízforrások magyar kézben tartását is támogatja. A kérdésre, hogy felkészültek-e „az amúgy is hisztériakeltő román nacionalista hatalom” reakciójára, azt válaszolta: nem tartanak egy esetleges diplomáciai háborútól, az uniós alapelvek egyértelműen támogatják ugyanis a szabad tőkeáramlást, ráadásul a románok a magyar jogszabály alapjaira építették a sajátjukat.
Lapunk megkereste a bukaresti nagykövetség mezőgazdasági attaséját, hogy részleteket kérjen a kormány erdélyi földvásárlási programjáról, de Szabó József Andor azt mondta, nem nyilatkozhat, és a nagykövethez irányított. Zákonyi Botond közölte: nem kommentálja a cikket, már csak azért sem, mert az attasé nem adott interjút a Krónikának. A nagykövetség ezért helyreigazítást kér a napilaptól. Zákonyi szerint egy marosvásárhelyi, zártkörű rendezvényen, még decemberben ötletként felmerült a földvásárlás, de ilyen kormányprogram nincs. A Krónika-interjút aláíró Szucher Ervin azonban ragaszkodik ahhoz, hogy volt interjú, és lapunknak le is játszotta telefonon a beszélgetés felvételét.
Egy neve elhallgatását kérő, befolyásos erdélyi politikus lapunknak nyilatkozva rámutatott: folyamatosan zajlanak egyeztetések a magyarországi és az erdélyi magyar politikusok között a földek és erdők magyar kézben tartásáról, de erről nem kell nyíltan beszélni. „Egy ilyen nyilatkozat után szó sem lehet semmiféle állami földvásárlásról” – magyarázta.
A román parlament 2013 utolsó napjaiban fogadott el törvényt azzal a céllal, hogy ellensúlyozza a külföldi magánszemélyek földvásárlási tilalmának január elsejei megszűnését. (Külföldiek eddig is vásárolhattak földet Romániában, ha azt jogi személyre telekkönyvezték.) Az új törvény szerint elővásárlási jog illeti meg a társtulajdonosokat, a bérlőket, majd sorrendben a szomszédos parcellák bérlőit, az illető településen gazdálkodókat és a román államot, amelyet ezekben az ügyletekben a kormányfőnek közvetlenül alárendelt hatóság fog képviselni.
A törvény várható hatásairól eltérnek a vélemények. A több agrárszervezetet tömörítő RO PAC egyesület értékelése szerint a törvény „felhívás a földek kisajátítására”, és az európai ingatlan- és energetikai spekulációkat favorizálja. Ezzel szemben Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter úgy véli, hogy a jogszabály kellő védelmet biztosít majd a román földnek, miközben elősegíti a termőföldek szétdaraboltságának megszüntetését, valamint egy gazdálkodói középosztály kialakulását.
Romániában egy hektár termőföld ára kétezer euró körül mozog, míg a nyugat-európai ár ennek akár a tízszerese is lehet. Becslések szerint 700 ezer hektár romániai termőföld van külföldi befektetők birtokában, a teljesen szántóterület nyolc százaléka.
(NOL)

Erdély: Ne adjatok földet a Fidesznek!


Felvásárolná Erdélyt az Orbán-kormány, nagyarányú földvásárlásokra készülnek - olvasni mindenhol a fővonalú médiában.
A Csányi cégbirodalom újabb földterületekkel lesz gazdagabb, nagyobb termelést tud majd produkálni az új piacokra. A Fidesz megszerzi a Jobbik kozmopolita arculatváltása miatt kihulló jobboldali szavazókat, miközben egy újabb szomszédos országgal újabb diplomáciai botrányt sikerül kirobbantani. (Az utóbbi években talán csak Szerbia maradt ki a sorból, de ha figyelembe vesszük, hogy a kormány mindezt szándékosan csinálja, biztosra vehetjük, hogy abba az irányba is kötnek majd egy újabb gordiuszi csomót.)
Hiába vannak nemzeti propagandába bújtatva a Fidesz-kormány földvásárlásai - minden egyes darab földdel, amit a "magyar" kormány székely tulajdonostól vásárol, a magyar nép lába alatt lesz egy darab földdel kevesebb talaj. Ami a Fidesz kezére kerül, az nem a magyarság kezébe kerül. Ugyanis ezeket a földeket nem Magyarország, hanem a Magyarországot bitorló cionista kormány (az izraeli Likud "testvérpártja") vásárolja fel, egy extraprofitra éhes cionista vállalkozó fog termelni rajta.
A cionista vállalkozó zsebre teszi az extraprofitot, a kormány az extra adóbevételt és a brüsszeli földtámogatások egy részét, miközben újabb alapot teremt a szomszédos országokkal szembeni ellenségeskedésre, hogy a cionisták továbbra is a zavarosban halászhassanak.
Ne adjatok el földet a Fidesznek! Ne adjatok el földet a magyarországi kormánynak! Minden egyes eladott darab föld a magyar nép ellen van. Eljön majd a történelmi pillanat, amikor a magyarság újra egyesül. De ez nem az a pillanat. Ez egy diplomáciai feszültségszítás árán folytatott nagybirtoképítés, amin megint a cionista "befektetők" gazdagodnak, mi pedig szegényebbek leszünk. Ne adjatok hitelt a magyar nép kifosztásának, ne adjatok földet a Fidesznek!

http://www.hidfo.net/2014/01/08/erdely-ne-adjatok-el-foldet-fidesznek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése