2014. június 18., szerda

Moszkva háborús bűnössé nyilvánított egy izraeli-ukrán oligarchát

Az orosz Nyomozati Bizottság bűnügyi eljárást indított Arszev Avakov ukrán belügyminiszter és Igor Kolomojszkij ukrán-izraeli oligarcha ellen, aki a Kijevben lezajlott puccs óta hivatalosan Dnyipropetrovszk kormányzója. Gyilkosság szervezése a hadviselés tiltott eszközeinek és módszereinek alkalmazásával, emberrablás, újságírók törvényes tevékenységének akadályozása a vád, vagyis az orosz hatóságok hivatalosan is kimondták, hogy az illegitim kijevi vezetés tagjai háborús bűnösök. A nyomozati bizottság szerint Avakov, Kolomojszkij és az ukrán védelmi tárca legfelsőbb vezetésének más tagjai előre megfontolt szándékkal csapatakciót szerveztek és vezettek polgári személyek meggyilkolása céljából.
Hídfő.net | Igor Kolomojszkij
Igor Kolomojszkij Ukrajna harmadik leggazdagabb embere, vagyona mintegy 2,4 milliárd dollárra tehető. Ukrán-izraeli kettős állampolgár. Az ő kezében van több ukrán magánbank, de az olajiparban és élelmiszeriparban, mezőgazdaságban és szállítmányozásban is vannak nagyvállalatai. Timosenko korábbi "támogatója" volt, mielőtt elbuktatta a pártját azzal, hogy az utolsó pillanatban bejelentette, mégse fizeti Timosenko kampányát. Az utóbbi években Vitalij Klicsko pártját, az UDAR-t pénzelte, részben neki köszönhetően tudtak folyamatosan fizetett aktivistákat az utcákon tartani a kijevi puccs során. Az illegitim kijevi junta a kormány elzavarását követően Kolomojszkijt ültette a Donyeck régió kormányzói székébe, amit a helyi lakosság az első pillanattól ellenzett.
Kolomojszkij vállalatbirodalmát mindeddig Svájcból irányította, de a kinevezését követően sem ülhetett a kormányzói székbe, mert már kinevezésének ténye is ezreket vitt az utcára, és a Donyeck régió azóta elszakadt Ukrajnától Donyecki Népi Köztársaság néven. Kolomojszkij ezért minden vagyonát abba ölte, hogy a Donyeck régióban a lakosság ellen megtorló akciókat szervezzen. Feltehetőleg közvetlen az ő zsoldjában működtek a Donyeck régióban megjelenő amerikai magán katonai vállalatok fegyveres alakulatai.

http://www.hidfo.net/2014/06/18/moszkva-haborus-bunosse-nyilvanitott-egy-izraeli-ukran-oligarchat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése