2008. október 9., csütörtök

A krízis Isten büntetése


Ha'aretz
Egymás után jelennek meg azok a hivatalos közlemények, melyekben a Közel-Kelet radikális iszlám erőinek vezetői örömüket fejezik ki a Nyugat gazdasági viszonyait feldúló pénzügyi válság okán. Az természetesnek mondható, hogy az al-Kaida elsőként szólalt meg az ügyben. Pár nappal ezelőtt a terrorszervezet félórás videóüzenetben jósolta Amerika bukását a válság következményeként.
A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász „miniszterelnöke”, Iszmail Hanijeh hasonlóképpen vélekedik: „Az amerikai birodalom bukásának vagyunk tanúi. Ami ma az Egyesült Államokban történik az a palesztin, szomáli, iraki és afgán nép, vagyis a muszlim világ ellen elkövetett büntettek következménye.”
A múlt héten Mahmud Ahmedinezsád iráni elnök egy interjúban azt fejtegette, hogy végre visszahull Amerika fejére mindaz a szenny, amivel eddig a világot elárasztotta. Az inflációt és a deficitet Washington eddig a világ olyan szegény országaiba exportálta, mint az iszlám államok, de ez a folyamat most megfordult. Ahmad Dzsannati ajatollah, iráni főpap pedig ekként üzent híveinek: „Örömmel telik el szívünk, hogy Amerika gazdaságán az anarchia jelei mutatkoznak, és hogy ez az anarchia elérte Európát is. Ocsmány tetteik következménye ez, Allah megbüntette őket.”
Nyilvánvalóan a többi helyi vallási vagy militáns máltóság sem hagyta ki az alkalmat, hogy örömét fejezze ki a dolgok alakulása fölött. Mindazonáltal – jegyzi meg a liberális Tel Aviv-i napilap – megehet, hogy az érintettek holnap már nem lesznek ennyire elégedettek. A közel-kelet összes tőzsdéje máris 10 százalékpontot zuhant, pedig a „büntetés” még csak most kezdődött…
Az iráni kormány igyekezett azonnal kijelenteni: a válság semmilyen hatással sem lesz az ország gazdaságárra. Ám a júliusi csúcs óta a kőolaj ára 40 százalékkal csökkent, az iráni költségvetés 80 százaléka pedig az olajból származik.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1028019.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése