2008. október 9., csütörtök

Nagy Britannia: kiadáscsökkentés és adóemelés várható


The Guardian

Miután a brit kormány szerdán 500 milliárd fontos segítséget ígért a bajba jutott bankoknak, aligha lesz elkerülhető az adóemelés és a megszorítás - írja a brit napilap. A recesszióba forduló brit gazdaságban nem tartható a költségvetés kiadási és bevételi oldala. Márciusban Alistair Darling pénzügyminiszter még azzal számolt, hogy idén 43 milliárd, jövőre 38 milliárd font lesz a költségvetési hiány. A gazdasági kilátások romlása miatt közgazdászok ma már 70-100 milliárdos rekordhiányról beszélnek. A bankoknak nyújtott támogatások következében pedig nőtt a brit adósságállomány, bár ha a kisegített bankok elkerülik a csődöt, akkor van rá remény, hogy visszafizessék az állami kölcsönt.
A kormány tegnap bejelentett 500 milliárdos bankkonszolidációs programja kapcsán a The Guardian megjegyzi, hogy az óriási - a brit nemzeti össztermék felével egyenlő - csomagnak jó esetben csak töredékét kell majd valóban felhasználni. Az összeg nagyobb része ugyanis csak garanciavállalás, és ha nem omlik össze a bankrendszer, akkor nem kerül lehívásra. A kormány a bankoknak mindössze kétszer 25 milliárd font értékű feltőkésítést ígért.
Egy dolog azonban biztosnak látszik: a brit gazdaság recesszióba fordul. A gazdaság lassulása pedig a munkanélküliség megugrásával jár, ráadásul a pénzügyi válság miatt sok jól fizetett bankár veszíti majd állását, ami az adóbevételek jelentős csökkenésével fog járni. „Bármelyik párt nyerje is a következő választásokat, elkerülhetetlen az egyensúlyteremtés: adóemelésre és kiadáscsökkentésre, netán mindkettőre szükség lesz."

http://www.guardian.co.uk/politics/2008/oct/09/taxandspending.economy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése