2008. október 8., szerda

Veszélyben a brit nyugdíjak


The Guardian
A tőzsdei árfolyamok zuhanása miatt az elmúlt évben húsz százalékkal csökkent a nyugdíjalapok vagyona - adja hírül a brit napilap. A veszteségek felét az elmúlt egy hónap tőzsdepánikja okozta.
Befektetési szakértők arra figyelmeztetnek, hogy mivel a magánnyugdíj-pénztárak részvényekbe fektetik a tagok által befizetett pénz 80 százalékát, a tőkepiaci válság következtében még tovább eshet a megtakarítások értéke.
A liberális lap által megkérdezett elemzők közül többen bírálták a kormány határozatlan fellépését. Ha az állam korábban segítséget nyújtott volna a bankoknak, akkor elkerülhető lett volna a tőzsdepánik, és a nyugdíjalapokba befizetett megtakarítások sem vesztettek volna ennyit értékükből.
A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt évben sokan kiléptek a nyugdíjalapokból: a gazdaság lassulása és az alapok gyenge teljesítménye miatt több mint egymillió brit hagyott fel a nyugdíj-előtakarékossággal. Elemzők szerint a bizalomvesztés tovább folytatódhat, hiszen a brit kormány teljes garanciát vállalt a bankokban elhelyezett pénzekre, míg a nyugdíjalapokban tartott megtakarításoknak csak 90 százalékát téríti meg, ha az alap csődbe megy. Ezért félő, hogy a pénzüket teljes biztonságban tudni óhajtó britek az alapok helyett inkább a bankokat választják.

http://www.guardian.co.uk/money/2008/oct/08/pensions.banks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése