2008. október 9., csütörtök

Véget ér Amerika és Európa hegemóniája

The Financial Times
Ellentétben az elmúlt évtizedek gazdasági és pénzügyi válságaival, a mostani krízis nem a feltörekvő országokból, hanem az Egyesült Államokból indult, és geopolitikai szempontból is átalakítja a világot - írja a brit pénzügyi napilap.
A The Financial Times szerint egyes európai kormányok némi kárörömmel szemlélték, ahogy az amerikai kormány dollármilliárdokat különített el a csőd szélére jutott bankok megmentésére. A kárörömöt aztán gyorsan ijedtség váltotta fel, miután világossá vált, hogy európai hitelintézetek sem úszhatják meg a pénzügyi válság következményeit, és a kontinens országainak kormányai is kénytelenek voltak megtámogatni bankjaikat.
A krízis Ázsiában is érezteti hatását. A kilencvenes évek pénzügyi válságát még ma is nyögő Japánban zuhannak az indexek, a kínai jegybank emelte az alapkamatot. Ha Amerika és Európa recesszióba fordul, az ázsiai növekedés is lelassul.
A válság tehát mindenkit érint, de - ellentétben az elmúlt évek hasonló kríziseivel - most a nyugati fejlett országokban a legnagyobb a baj, és nem a dél-amerikai, az ázsiai és az orosz feltörekvő gazdaságokban. „A feltörekvő országok áldozatai, nem előidézői a jelenlegi helyzetnek."
„A válság geopolitikai következményei fájdalmasan fogják érinteni a gazdag országokat. A Nyugat erkölcsi tekintélye már az iraki háború miatt is nagyon megcsappant." Most, a pénzügyi válság kirobbanása után a nyugati devizában és tartalékokban úszó ázsiai országok aligha hallgatnak majd a Nyugatra. „Egyre inkább a Kelet veszi át a globális nagyhatalom szerepét." Kína és India már most is globális szereplő: Afrikától Dél-Amerikáig mindenhol jelentős érdekeltségekkel rendelkeznek.
A gazdasági hatalmi viszonyok átalakulását politikai hatalomváltásnak kell követnie. A feltörekvő országoknak egyre nagyobb szerepe lesz a nemzetközi politikában. Aligha kétséges, hogy Kína és India státusza is erősödni fog. A mostani válság után nem valószínű, hogy a jövőben a Benelux államok továbbra is több szavazattal rendelkezhetnek majd az IMF-ben, mint Kína.
„Az egyik nagy tanulság az, hogy a Nyugat már nem remélheti, hogy a saját szája íze szerint alakíthatja a globális rendet. Az Egyesült Államok és Európa két évszázados gazdasági, politikai és kulturális hegemóniája véget ér."

http://www.ft.com/cms/s/0ed4a750-961e-11dd-9dce-000077b07658,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2F0ed4a750-961e-11dd-9dce-000077b07658.html%3Fnclick_check%3D1&_i_referer=http%3A%2F%2Fglobusz.net%2Fnode%2F645&nclick_check=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése