2008. október 10., péntek

A franciákat nem rémítette meg a válság


Le Figaro
A párizsi lap által megrendelt legfrissebb közvélemény-kutatás azt mutatja, a franciákat egyelőre nem ejtette pánikba a világméretű pénzválság. Igaz, e téren sok múlik Nicolas Sarkozyn is, aki nem szalasztja el, hogy országa gazdasági és financiális biztonságát bizonygassa. Nemrég Toulonban jelentette ki, hogy „egyetlen frankot sem veszítenek el a befektetők”.
Az OpinionWay által elvégzett kutatás azt mutatja, hogy a franciák 79 százaléka nem tart a válság közvetlen és drasztikus következményeitől, és ezt az eredményt egyelőre a banki pénzmozgások is visszaigazolják. Ugyanakkor 82 százalékuk elégségesnek véli, hogy a kormányintézkedések a külföldi hitel és pénzválság hatásait igyekeznek kivédeni, az ezekből fakadó szélesebb körű gazdasági kihatásokban nem hisz, így nem is fél azoktól. De azt mindenképpen elvárja, hogy az efféle intézkedések határozottan és gyorsan megtörténjenek.
Arra a kérdésre, hogy a folyamatok eszkalálódása láttán számított-e arra, hogy a világ tőzsdéi bedőlnek, 64 százalék válaszolta azt: nem lepték meg őket a történtek.
Meglepően magas azoknak a száma is – 72 százalék –, akik megbíznak saját bankjaik pénzügyi szilárdságában; azok körében, akik a felsőbb osztályokhoz tartoznak az arány egyenesen 80 százalék felé emelkedik. Igen magas azok száma is, akik arra a kérdésre, hogy ha mégis bajok adódnak, számíthatnak-e bankjuk szolidaritására, igennek feleltek (67 százalék).
Ugyanakkor a francia társadalom megosztott a tekintetben, hogy milyen intézkedések lennének a legalkalmasabbak a válság gyors felszámolására. Fele a lakosságnak a nemzeti kormányok intézkedéseit tartja erre a legalkalmasabbnak, másik felük közös uniós intézkedéseket sürget.

http://www.lefigaro.fr/economie/2008/10/10/04001-20081010ARTFIG00258--des-francais-croient-en-la-solidite-de-leur-banque-.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése