2008. október 10., péntek

Kissinger realista optimizmusa

„Katasztrófájához vezet, ha nem fékezzük meg az atomfegyverek terjedését”
 
Mit kell tennie Amerikának, hogy megakadályozza az újabb közel-keleti válságot? Miért különösen veszélyes a nukleáris fegyverek elterjedése, és miért aggasztó a pániszlám radikalizmus térnyerése? Robert Satloff, a Washington Institute for Near Eest Policy igazgatója Henry Kissinger volt külügyminiszterrel beszélgetett az Egyesült Államok Közel-Kelet politikájáról.
A Nobel-békedíjas külpolitikai szakértő szerint az Egyesült Államoknak mindent el kell követnie annak érdekében, hogy se Irán, se az iszlamista terrorszervezetek ne jussanak tömegpusztító fegyverekhez. A hidegháború idején állandó volt ugyan a fenyegetés, de atomháború mégsem tört ki. A kölcsönös fenyegetés idején a nukleáris arzenállal rendelkező államok ugyanis tisztában voltak vele, hogy maguk is elkerülhetetlen válaszcsapásra számíthatnak, amennyiben atomfegyvereket vetnek be. „Most azonban olyan országok tesznek szert nukleáris fegyverekre, amelyek számára az öngyilkos merénylet elfogadott stratégiának számít, és amelyek máshogyan mérik az emberi élet értékét: nem az fontos számukra, hogy mi történik ezen a világon, hanem az, hogy a túlvilág mivel kecsegtet." Ezért aligha lehet az elrettentéssel és a válaszcsapás kilátásba helyezésével elrettenteni az iszlám fundamentalistákat.
„Az Egyesült Államok számára rövid távon Irán és az atomfegyverek elterjedése jelenti a legnagyobb kihívást. Különösen nagy veszélyt jelentene, ha az iszlám fundamentalisták nukleáris arzenálra tennének szert. „Katasztrófájához vezet, ha nem fékezzük meg az atomfegyverek terjedését" - véli Kissinger.
Mivel Irán már nagyon közel került az atomfegyverek kifejlesztéséhez, a diplomáciai megoldásra kevés az idő. Amennyiben az elkövetkező másfél évben nem vezetnek sikerre a tárgyalások és az esetleges szankciók, akkor Amerikának keményebb eszközökhöz kell nyúlnia - véli a veterán politikus.
Az iszlamista terrorszervezetek megfékezése azonban sokkal nehezebb feladatnak tűnik. A nemzetközi rendszer alapegységei a 17. század óta a szuverén nemzetállamok. A dzsihádista szélsőségesek viszont éppen a nemzetállami kereteket akarják lebontani: „olyan egyetemes filozófiát képviselnek, amely egyesített kalifátus létrehozására törekszik." Nem csak a muszlim országokban szeretnék a vallási előírások alapján megreformálni a politikát, hanem a nyugati világra is ki akarják terjeszteni az iszlám teokráciát. A dzsihádista fundamentalisták  az egyetlen igazság nevében fel akarják számolni a szuverén nemzetállamok sokszínűségét, és vele a fennálló világrendet.
„Tudom, hogy nagyon divatos Bush elnököt kritizálni, de szerintem ő megértette, hogy mi a kor legnagyobb kihívása, bár nem mindig a megfelelő taktikát választotta" - állítja Nixon elnök külügyminisztere. Bush felismerte, hogy az iszlám szélsőségesekkel mielőbb le kell számolni, mert ha megerősödnek, akkor sokkal nehezebb lesz szembeszállni velük.
Az izraeli-palesztin viszonnyal kapcsolatban Kissinger nem túlzottan derűlátó. Nem ért egyet azokkal a felfogásokkal, amelyek szerint a térség stabilitásának kulcsa az izraeli rendezés lenne. A palesztin radikálisok ugyanis nem Izrael határait vitatják, hanem a zsidó állam létezését nem hajlandóak elismerni. Még ha sikerülne is egyezségre jutni egy mérsékelt palesztin vezetéssel, a radikális palesztin csoportok azonnal elszigetelnék az Izraelt elismerő politikusokat. A kérdés ezért inkább az, hogy a térség jelenlegi stabilitását inkább a status quo fenntartása, avagy a független palesztin állam kikiáltása szolgálja-e. Mindkét lehetőség feltétele, hogy Izrael lemondjon a ciszjordániai kibucokról, és a palesztin hatóság kézben tartsák a ciszjordániai területeket, nehogy a gázai övezethez hasonló káosz alakuljon ki. És persze fontos lenne az is, hogy az arab vezetés felhagyjon az Izrael elleni propagandahadjárattal.
Kissinger Bush utódjának is tartogat néhány jó tanácsot. Irakkal kapcsolatban kiemeli, hogy nem szabad megakasztani a jelenleg zajló folyamatokat, amelyek jó irányba haladnak. Már látni az alagút végét, és ha sikerül stabilizálni az országot, akkor mindenekelőtt a területi egységét kell garantálni. 
A következő amerikai elnöknek rendeznie kell Irán kérdését is. Nem csak az atomfegyverek elterjedését kell megakadályozni, de egyúttal elejét kell venni Irán birodalmi törekvéseinek is. Az Egyesült Államoknak világossá kell tennie, hogy hajlandó Iránnal tárgyalni mindaddig, amíg az iszlám állam lemond a térség geopolitikai rendjének átalakításáról. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy Irán felhagyjon a nemzetállamokat fenyegető pániszlám ideológia támogatásával.
A veterán elemző végül szót ejt a pénzügyi válság lehetséges következményeiről. Kissinger nem ért egyet azokkal a vélekedésekkel, amelyek szerint Amerika elveszíti vezető szerepét. Elismeri, hogy az Egyesült Államok a jövőben valószínűleg nem vállalhatja a globális rendőr feladatát. A globális rend fenntartásában minden bizonnyal nagyobb feladatok hárulnak majd a világ többi országára. „De azért az Egyesült Államok marad a világ legerősebb állama. Nekünk lesz a legütőképesebb hadseregünk és a legerősebb gazdaságunk." Amerika a jövőben is képes lesz a legfontosabb geopolitikai teendők, most például az atomfegyverek elterjedésének megakadályozására. „Optimista vagyok - zárja az interjút Kissinger -, bízom benne, hogy megtesszük, amit meg kell tennünk."

http://www.washingtoninstitute.org/templateC05.php?CID=2937

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése