2008. október 10., péntek

A jövedelmek 30 százalékkal csökkennek Oroszországban


Nyezaviszimaja Gazeta
Az orosz nagyipar legérzékenyebb és legsérülékenyebb területein máris jelentkeznek a gazdasági világválság jellemző tünetei. A magnitogorszki Vasipari Kombinát bejelentette a termelés radikális csökkentését, és kilátásba helyezett elbocsátásokat is. A hazai megrendelések elmaradása miatt októberben 25 százalékkal fogják vissza a termelést. A hónap végén legalább háromezer alkalmazottnak kell számolnia felmondással. A Kamaz autógyárban négy napra csökkentik a heti munkanapok számát; a GAZ teherautógyár is termeléscsökkentést jelentett be és alkalmazottai kényszerszabadságoltatását.
A pénzügyi és hitelválság máris átalakul szélesebb gazdasági válsággá – nyilatkozta a moszkvai napilapnak az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének (RSPP) elnökhelyettese, Fedor Prokopov. A munkanélküliek száma szerinte akár egymillióval is nőhet. Először a piaci szereplőket és a pénzügyi szektort sújtották az események, de előbb-utóbb megjelenik hatásuk a többi ágazatban is, elsősorban az építőiparban. A leginkább érintett területek a főbb ipari központok lesznek – jósolta Prokopov.
Némileg más véleményen van Jevgenyij Gontmaher, az Orosz Tudományos Akadémia Gazdaság- és Szociálpolitikai Központjának vezetője. Nyilvánvalóan nagyarányú termeléscsökkenés következik be, de az elbocsátások száma nem lesz katasztrofális méretű – jelentette ki. Viszont fájdalmas jövedelemcsökkentésre lehet számítani, aminek ráadásul voltak előzményei a válságot megelőzően, már ez év első felében is, főként a nagy ipari övezetekben, így Csukcsföldön, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben, Habarovsz körzetben és magában Moszkvában.
A Foglalkozáskutató Intézet igazgatója, Vlagyimir Giplemszon a Nyezaviszimiaja Gazeta kérdésére kijelentette: „Nem látjuk még a válság végét, de könnyen elképzelhető, hogy az alkalmazotti jövedelmek egyharmadával csökkennek majd.” Annál is inkább, mert – Gimpelszon szerint – míg az Egyesült Államokban és Európában általában racionalizálással, nagymértékű átmeneti elbocsátásokkal reagál a gazdaság az ilyen helyzetekre, Oroszországban hagyományosan nem a munkahelyeket csökkentik, hanem a jövedelmeket.
Szerinte a munkavállalók legfeljebb 5 százalékát fenyegeti az a veszély, hogy állása megszűnik. De fizetésének legalább a 30 százalékát biztosan el fogja veszíteni. A terhek legnagyobb részét a középosztály viseli majd – jelentette ki a kutató.


http://www.ng.ru/economics/2008-10-10/1_crisis.html?mthree=2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése