2008. október 10., péntek

Egy áráért kettőt – a spanyol Riviérán


El País
„Az árak zuhannak, a lehetőségek nőnek!” – ezzel a reklámszöveggel csábítja ingatlanvásárlásra az új klienseket annak a tizenhét közvetítőcégnek a szövetsége, melyek így próbálják túlélni a válságot. A reklámhadjárat megindítására az immáron ötödik alkalommal megrendezett malagai ingatlanvásáron (Salón Inmobiliario del Mediterráneo, Simed) került sor.
A cégek Malaga elit, zöldövezeti részén kínálnak megvételre luxuslakásokat 780.000 euróért (valamivel több, mint 200 millió forint). Aki rááll az üzletre, az egy-egy luxuslakás mellé kap „ajándékba” egy másik apartman-lakást is a környéken. Az üzlet mögött nyilvánvalóan a Costa del Solt sújtó, immáron jó ideje tartó recesszió áll, amit a vásár volumene is jelez. Tavaly még 109 kiállító volt jelen, idén már csak 30; tavaly még 16.500 négyzetméteren zajlottak az események, most mindössze 3.500 négyzetméteren.
Ráadásul, míg az előző években nem csak eladásokat, de jelentős vételeket is lebonyolított a vásár, addig az idein már csak eladni akartak a résztvevők.
A lakásértékesítések száma az elmúlt másfél évben 70 százalékkal zuhant. Ennek megfelelően az árak ma 20 százalékkal kisebbek, mint akár egy évvel ezelőtt. Malagában 24.000 vadonatúj ingatlan vár vevőre, de a kilátások nem túl rózsásak. Arra viszont nem lehet számítani, hogy a tulajdonosok belemenjenek nagyobb árcsökkenésbe – hangzott el a tulajdonosokat tömörítő csoport részéről –, inkább igyekeznek új megoldásokat találni. Ha nem lehet az ingatlanokat lakásként értékesíteni, úgy – kis átalakítással – más fukcionalitást keresnek neki.
Vagy pedig összekapcsolják az adásvételt olyan akciókkal, mint a mostani: egy luxuslakás mellé a vevő még egy – bérbe adható – kis apartmannal is gyarapodik.

http://www.elpais.com/articulo/economia/casas/precio/elpepieco/20081010elpepieco_8/Tes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése