2008. október 22., szerda

Egészségre káros pénzügyi válság


The New York Times

Az Egyesült Államokban az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a gyógyszerfogyasztás, a pénzügyi válság miatt újabban azonban sokan nem tudják kiváltani a receptet - írja a New York-i napilap. Az élelmiszer-áremelkedés a magas energiaárak és a lakáshitelek törlesztőrészeletének növekedése miatt egyre többen kell lemondjanak a gyógyszerekről.
A napilap által megkérdezett orvosok mindegyik arról számolt be, hogy több betegük jelezte, hogy abbahagyja bizonyos készítmények szedését. A Pfizer gyógyszergyártó vállalat kedden közzétett jelentése is a fogyasztás viaszeséséről tanúskodik: 2008 harmadik negyedévében 13 százalékkal kevesebb gyógyszert adtak el, mint korábban. Statisztikák szerint a 2007-et megelőző tíz évben 72 százalékkal több gyógyszert írtak fel az orvosok, 2008-ban viszont 1 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.
A The New York Times arra figyelmeztet, hogy ha az emberek spórolnak a patikában, akkor nőhetnek az állami egészségügyi kiadások. Egy háziorvos arról számolt be, hogy az egyik cukorbeteg páciensét azért kellett kórházba szállítani, mert nem volt pénze inzulinra. Többen pedig jelezték, hogy betegeik a csontritkulás és a magas koleszterinszint elleni készítményeket nem tudják megfizetni.

http://www.nytimes.com/2008/10/22/business/22drug.html?_r=2&hp&oref=slogin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése