2008. október 22., szerda

Nagy Britanniában csökken a szegények és gazdagok közötti különbség


The Guardian
2000 és 2005 között jelentősen csökkent a leggazdagabb és a legszegényebb 10 százalék közötti különbség, de a fejlett országok közül még így is Nagy-Britanniában az egyik legnagyobb a társadalmi szakadék - ismerteteti a liberális lap az Európai Gazdaság Együttműködési Szervezet (OECD) legfrissebb jelentését.
Nagy-Britanniában a gazdagok és a szegények közötti különbségek a hetvenes évek óta szinte folyamatosan nőttek. 2000-ben azonban mintha megfordulni látszana a trend - idézi a lap Mark Pearsont, az OECD társadalompolitikai ügyekért felelős osztályának igazgatóját. A vizsgált öt évben a legmagasabb keresetűek jövedelme 1,5 százalékkal nőtt, míg a legalacsonyabb bérek 2,4 százalékkal emelkedtek. A legrosszabb és a legrosszabb helyzetű társadalmi csoportok között azonban még így is 20 százalékkal nagyobbak a különbségek, mint 1985-ben voltak.
A folyamatok hátterében a munkanélküliség csökkenése és az alacsonyabb jövedelműeknek kedvező adórendszer, illetve a minimálbér emelése áll.
James Purnell szociális és munkaügyi miniszter szerint a számok azt bizonyítják, hogy a kormány a jó úton jár a szegénység felszámolásában. Az ellenzéki liberális demokraták szerint azonban nincs ok az elégedettségre: ma még mindig nagyobbak a társadalmi különbségek, mint amikor tíz éve a Munkáspárt került kormányra.
A The Guardian által megkérdezett elemzők szerint a pénzügyi válság után sokan elvárják majd, hogy a kormány ne csak a bajba jutott bankokat, hanem a munkanélkülieket is jobban támogassa.

http://www.guardian.co.uk/society/2008/oct/22/equality-wealth-uk-social-mobility

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése