2008. október 22., szerda

Balti bankok – sok múlik Svédországon

Äripaev
A vezető észt gazdasági napilap, az Äripaev, igyekezett kideríteni, mi az Észt Nemzeti Bank stratégiája a válság kezelésére. Az ország bankrendszere döntően skandináv, elsősorban svéd kézbe összpontosul, amit csak megerősített a Hansapank nevű pénzintézet szinte észrevétlen svéd megvétele is. Ennélfogva az észtországi – miként a többi balti államban tevékenykedő nagy – bankok túlélési esélyei is döntően a skandináv bankrendszer stabilitásától, válságkezelési programjaitól függenek. A cikk szerzője szerint a globális pénzpiaci ügyletek miatt mindenképpen eléri a Baltikumot is.
A Nemzeti Bank képviselője azonban sokkal bizakodóbb képet vázol föl az ország válságkezelési esélyeiről, a viszonylagos pénzügyi stabilitásról. Állítja ezt annak ellenére, hogy a Fitch Ratings, a világ egyik vezető független gazdasági elemző cége, hitelképesség és kockázat szempontjából leminősítette, és a „veszélyeztetett” államok listájára helyezte a balti államokat – mint tudjuk, Magyarországgal egyetemben.
Az Észt Nemzeti Bank szerint az itt tevékenykedő bankok helyzete viszonylag stabil, saját tőkéjük erőteljes és továbbra is nyereségesek. A fizetőképességüket jellemző tőkefedezeti mutató eléri a 18 százalékot, ami kétszerese az Európai Unió országaiban regisztrált átlagnak. Az észt pénzintézetekre kötelező tartalékszint a bankok összes kötelezettségének 15 százaléka, és ez szintén a viszonylagos erős pénzügyi helyzetet mutatja. A likviditási tartalék szintjének emelése még 2006-ban megtörtént, vagyis az Nemzeti Bank még egy felívelő időszakban tette meg előzetes lépéseit egy esetleges pénzügyi összeomlás következményeinek kezelésére.
A napilap szerint a bankok tőke és likviditási tartaléka elegendő ahhoz, hogy megbirkózzanak a válsággal, a betétekkel kapcsolatban sincs ok aggodalomra, a nemzetközi és észtországi normákat figyelembe vevő garancia védi a betéteseket. A financiális válság viszonylag békés túlélésének reményét erősíti az a szoros, feszültségmentes együttműködés is, amely egyrészt a Nemzeti Bank, a kormány és a pénzügyi felügyelet, másrészt a balti államok pénzintézetei között már korábban kialakult.

http://www.ap3.ee/Default2.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése