2008. október 22., szerda

Iparvédő intézkedések Franciaországban

Le Monde

Nicolas Sarkozy újabb intézkedéscsomagot hirdetett a gazdasági tevékenység szintentartása érdekében. A kelet-franciaországi Annecyban tett látogatása során bejelentette, hogy mostantól a jövő év végéig „teljes mértékben és véglegesen” mentesülnek az adózás alól a beruházások. Az intézkedés becsült költsége egymilliárd euró, amelyből a települések és megyék ily módon kieső bevételeit kell fedezni. A francia elnök másik fontos bejelentése szerint még idén stratégiai beruházási alapot hoznak létre a válság által sújtott kis- és középvállalatok támogatására.
Sarkozy kedden azt javasolta az EU tagállamainak, hogy létesítsenek közös alapokat annak megakadályozására, hogy az európai vállalatokat idegen befektetők vásárolják föl. Németországgal az élen több uniós tagállam is ellenezte az elképzelést, amelyet a francia elnök most a saját hazájában váltott valóra – írja a párizsi lap. A beruházási alap visszatérítendő előleg formájában áll azoknak a vállalatoknak a rendelkezésére, amelyek esetében fennáll a külföldi tulajdonba kerülés lehetősége.
Egy további elnöki bejelentés szerint a következő három év folyamán az állam 175 milliárd eurónyi közvetlen beruházással kívánja serkenteni a francia gazdaságot, mégpedig költségvetési hitelek formájában. A pénzből a felsőoktatás, a kutatás, a környezetvédelem támogatása mellett a „digitális gazdaságot kívánják erőteljesen fejleszteni”, amely a „jövőbeli növekedés motorja lesz”.
A francia gazdaság támogatását célzó intézkedések kapcsán Fraçois Fillon kormányfő beismerte, hogy a költségvetési hiány kissé növekedni fog, ugyanakkor jelezte: kézben kívánja tartanai a kiadásokat. Francia parlamenti képviselők szerint a jövő évi költségvetés vitája egy máris elavult tervezetről folyik. Fillon arról is beszélt, hogy az állam a vállalatokon kívül a legszegényebbek vásárlóerejének fenntartását is segíteni tervezi.

http://www.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/acheter.cgi?offre=ARCHIVES&type_item=ART_ARCH_30J&objet_id=1054969&clef=ARC-TRK-D_01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése