2008. október 22., szerda

A krízis elérte a Perzsa-öblöt


Kommerszant
Az OPEC-országok rendkívüli bécsi tanácskozásán úgy döntöttek: napi 1,5 millió hordóval csökkentik a földgázkitermelést. A piac, mely a kitermelés sokkal nagyobb mértékére számított, ahelyett, hogy megfelelt volna az olajtermelők várakozásának és emelte volna az olajárakat, épp ellenkezőleg, az árak további csökkenésével válaszolt. Oroszország számára fájdalmas valóság, hogy az urali olajért már alig adtak 58 dollárnál többet. A világkrízis – írja a moszkvai napilap – már a Perzsa-öböl államainak kapuin is kopogtat. Kuvaitnak és Szaúd-Arábiának nem csak az olaj árával kell törődnie, de bankrendszerük stabilitásával is.
Az olaj piaci mennyiségének csökkentésére legutóbb 2006 decemberében került sor, amikor napi félmillió hordóval fogták vissza kitermelést. Az előállt hiány – és főként a bizonytalan világpolitikai helyzet – az árakat idén júniusban soha addig nem látott magasságokba emelte; akkor egy hordó nyersolajért 140 dollárt adtak.
Most, hogy ugyanaz a mennyiség kevesebb, mint a júniusi ár felébe kerül, érthető, hogy az olajkitermelők a klasszikus megoldásokhoz nyúlnak. Kérdés, hogy ezzel elérik-e azt, amit szeretnének, vagyis bevételeik növekedését. Mihail Krutkin a Rus-Energy részéről a Kommerszantnak erről szkeptikusan nyilatkozott: a döntés aligha emeli meg jelentősen az árakat, hisz óriási tartalékok vannak szerte a világon a már kitermelt olajból, így nem a hiányzó mennyiség szabja meg az árakat, hanem az, hogy a termelés lecsökkent és valójában nincs szükség annyi olajra, mint korábban – mondta.
Nyugaton másként látják a kérdést, számolva azzal, hogy az ipari termelékenység visszaesésének dacára, a tél közeledtével óhatatlanul megugrik az olajkereslet. A német gazdasági és technológiai miniszter, Michael Glos kifejezetten intette az érintetteket: „Az olajkitermelők felelősségére apellálok – nyilatkozta –, ne tetézzék a világgazdaság jelenlegi bajait egy árfelhajtó politikával.”
A lap információi szerint az olajtermelő államok kiegyeznének azzal, ha az olaj hordónkénti árát be lehetne „állítani” egy stabil 70-80 dollárra hordónként. „Ezt egy fair árnak tekintenénk” – jelentették ki az OPEC illetékesei Bécsben.

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=1048244

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése