2008. október 29., szerda

Pozitív diszkriminációval a fehér britek esélyegyenlőségéért

The Guardian
A kormánynak mindent meg kell tennie a gazdasági válság igazi veszteseinek, a fehér, bérből és fizetésből élő britek problémáinak enyhítése érdekében, különben nőhet az idegenellenesség - idézi a londoni napilap Trevor Phillips az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság elnökének szavait.
A guyanai származású, fekete munkáspárti politikus szerint olyan pozitív diszkriminációs intézkedésekre van szükség, amelyek segítik az iskolában rosszul teljesítő fehér tanulók felzárkózását. Máskülönben a jó munkahelyekért folytatott versenyben alul maradnak a tanulásban eredményesebb bevándorlókkal, és nem lesz esélyük a jobb állások megszerzésére, ami pedig az idegenesség és a bevándorlókkal szembeni előítéletek erősödéséhez vezet.
„Olyan különleges intézkedéseket kell hoznunk, amelyeket korábban az etnikai kisebbségek támogatása érdekében vezettünk be" - idézi a lap Phillips kedden elhangzott előadását. Az esélyegyenlőségi bizottság elnöke hosszan ecsetelte, hogy milyen könnyen előítéletessé válhat az az egyedülálló és képzetlen angol anyuka, aki helyett egy okos, egyetemet végzett, nyelveket beszélő lett vagy litvánt vesznek fel.
Az idegenellenességet fokozhatja az is, hogy statisztikák szerint a bevándorlók gyerekei jobban teljesítenek az iskolában. Míg a kínai tanulók kétharmada, az indiai diákok 60 százaléka, a szegényebb családból származó fehér tanulóknak mindössze 15 százaléka érettségizik jelesre.
A The Guardian kérdésére Phillips kifejtette, hogy célszerű lenne a fehér jelentkezők számára fenntartott ösztöndíjakat létrehozni, hogy a fehér diákok könnyebben bejuthassanak azokra az egyetemekre, ahol a felvett diákok többsége bevándorló.

http://www.guardian.co.uk/society/2008/oct/29/social-exclusion-race-immigration

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése